Witam po wakacyjnej przerwie ! Myślami jeszcze jestem nad Bałtykiem, ale czas na mobilizację. O mobilizację nie trudno, ponieważ statystyki nie spadły tak, jak się tego spodziewałam i utrzymały się na bardzo przyzwoitym poziomie. Dziękuję !!!
Na długi weekend przygotowałam lekkie, niemal biszkoptowe ciasto z jabłkami. To drugi przepis ze starego bloga, który cieszył się dużą liczbą wejść. Lubię ciasta proste, które można przygotować z małej ilości składników. Polecam to ciasto na deser dla maluchów i do filiżanki kawy. Ja do przecieru z jabłek dodałam dwie brzoskwinie, wyszło bardzo smacznie 🙂
Składniki na ciasto
- 5 dużych jaj w temp. pokojowej
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl cukru
- 200 g roztopionego i przestudzonego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na przełożenie
- łyżka masła
- 4 duże jabłka
- 2 brzoskwinie ( opcjonalnie )
- 2 łyżeczki cynamonu lub kardamonu
Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach, brzoskwinie drobno kroję. Na maśle krótko przesmażam brzoskwinie, dodaję jabłka i cynamon. Owoce smażę ok. 4 min. na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawiam.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i nadal ubijam. Dodaję żółtka i ubijam do czasu, kiedy piana stanie się gęsta i lśniąca.
Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam tylko do połączenia składników. Dodaję roztopione i przestudzone masło, całość ponownie delikatnie mieszam.
Blaszkę o wym. 35 x 24 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na spód daję mniejszą połowę masy, wyrównuję powierzchnię. Podpiekam ciasto do czasu, kiedy lekko stężeje ( u mnie trwało to ok. 7 min ).
Ostrożnie wysuwam ciasto z piekarnika i delikatnie, równomiernie rozprowadzam masę owocową. Na wierzch daję drugą część ciasta, wyrównuję powierzchnię i ponownie daję ciasto do piekarnika. Piekę ok 30 – 35 min. w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto studzę na kratce i kroję na porcje. Smacznego 🙂
34 komentarze
Ta kostka wygląda wspaniale, jest taka lekka i delikatna 🙂
Mniam 🙂 pyszności. Bardzo fajny pomysł na ciasto. Poproszę kawałek 🙂
Wspaniale wygląda 🙂 Chętnie spróbowałabym kawałeczek 🙂 Pozdrawiam Gosiu 🙂
Czytam, jak jestem głodna czy jak czytam, to jestem głodna? Oto jest pytanie!
Bardzo lubię to ciasto, fajnie, że mi je przypomniałaś 🙂
Wygląda apetycznie i jak równiutko wyrosło 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pychotka, tylko usiasc gdzies na tarasie, soczek pomaranczowy i lekkie biszkoptowe ciasto. Pelne szczescie. Jak tam wypoczelas Gosiu na urlopie? Pozdrawiam Beata
Dziękuję Beatka, na FB są zdjęcia…Zaraz wpadnę do Ciebie 🙂
I znowu prawie zlizywalam ekran komputera. Palce lizac. Pozdrawiam serdecznie Beata
Również pozdrawiam Beata 🙂
Szalenie apetycznie wygląda taka jabłkowa kostka 🙂
Muszę koniecznie wypróbować! Wygląda na świetną alternatywę dla klasycznej szarlotki!:)
Pozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com
idealne ciacho do kawki- tak jak piszesz 🙂
a ja mam jabłka w nadmiarze bo od rodziców przywiozłam, szarlotkę zrobiłam i zostało wiec będę dalej kombinować 🙂
mniam! wygląda pysznie! wiele bym oddała za taki kawałeczek!
Bardzo ciekawe ciacho 🙂 Muszę je kiedyś wypróbować.
Super pomysł na lekkie ciasto 🙂 Wygląda pysznie!
mam nadzieję, że urlop się udał:) a ciasto wygląda wręcz idealnie!:)
Dziękuję dziewczyny 🙂
Trafiłaś w moje kupki smakowe 🙂 ślinka mi leci
Gosiu, to ciasto jest tak delikatne, finezyjne i wygląda tak pysznie, że ślinka mi cieknie, kiedy na nie patrzę 🙂
Dziękuję Krysiu 🙂
Bardzo chętnie bym wpadła na takie ciasto 🙂
Nie no do Ciebie nie da się wejść na bloga ;-(. Człowiek chce po urlopie coś schudnąć a tu nic ;-(; same pokusy :-).
I ja zjadłabym kawałek tego ciasta z przyjemnością 🙂
Ciasto wygląda smakowicie..pozdrawiam
Pyszne ciasto 🙂 Moja mama robi podobne 🙂
Mmm, cudownie puchate 🙂
Wyglada niesamowicie smacznie 🙂
Wygląda apetycznie! Fajny i prosty przepis. Pozdrawiam cieplutko.
Dziękuję, to przepis ze starego zeszytu, zawsze wychodzi i rzeczywiście jest smaczne 🙂
Wygląda nader apetycznie, przepis też wydaje się prosty 🙂
Witam. Ciasto wyglada apetycznie. Czy piekarnik wlaczamy z nawiewem, czy nie? Pozdrawam.
Witam Marta 🙂 Mój piekarnik jest bez termoobiegu. Pozdrawiam 🙂
Znam to ciasto. Moja ciocia takie czasem piecze 🙂 Jest bardzo dobre.