Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Lekkie ciasto z jabłkami

Lekkie ciasto z jabłkami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Witam po wakacyjnej przerwie ! Myślami jeszcze jestem nad Bałtykiem, ale czas na mobilizację. O mobilizację nie trudno, ponieważ statystyki nie spadły tak, jak się tego spodziewałam i utrzymały się na bardzo przyzwoitym poziomie. Dziękuję !!!
Na długi weekend przygotowałam lekkie, niemal biszkoptowe ciasto z jabłkami. To drugi przepis ze starego bloga, który cieszył się dużą liczbą wejść. Lubię ciasta proste, które można przygotować z małej ilości składników. Polecam to ciasto na deser dla maluchów i do filiżanki kawy. Ja do przecieru z jabłek dodałam dwie brzoskwinie, wyszło bardzo smacznie 🙂

IMG_4007

Składniki na ciasto
  • 5 dużych jaj w temp. pokojowej
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
  • 200 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na przełożenie
  • łyżka masła
  • 4 duże jabłka
  • 2 brzoskwinie ( opcjonalnie )
  • 2 łyżeczki cynamonu lub kardamonu
Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach, brzoskwinie drobno kroję. Na maśle krótko przesmażam brzoskwinie, dodaję jabłka i cynamon. Owoce smażę ok. 4 min. na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawiam.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i nadal ubijam. Dodaję żółtka i ubijam do czasu, kiedy piana stanie się gęsta i lśniąca.
Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam tylko do połączenia składników. Dodaję roztopione i przestudzone masło, całość ponownie delikatnie mieszam.
 Blaszkę o wym. 35 x 24 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na spód daję mniejszą połowę masy, wyrównuję powierzchnię. Podpiekam ciasto do czasu, kiedy lekko stężeje ( u mnie trwało to ok. 7 min ).
Ostrożnie wysuwam ciasto z piekarnika i delikatnie, równomiernie rozprowadzam masę owocową. Na wierzch daję drugą część ciasta, wyrównuję powierzchnię i ponownie daję ciasto do piekarnika. Piekę ok 30 – 35 min. w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto studzę na kratce i kroję na porcje. Smacznego 🙂

IMG_4003

IMG_4004

 

Powiązane posty

34 komentarze

Sosna 16 sierpnia 2014 - 13:18

Ta kostka wygląda wspaniale, jest taka lekka i delikatna 🙂

Odpowiedź
Marzena 16 sierpnia 2014 - 14:05

Mniam 🙂 pyszności. Bardzo fajny pomysł na ciasto. Poproszę kawałek 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 16 sierpnia 2014 - 14:38

Wspaniale wygląda 🙂 Chętnie spróbowałabym kawałeczek 🙂 Pozdrawiam Gosiu 🙂

Odpowiedź
innam 16 sierpnia 2014 - 15:18

Czytam, jak jestem głodna czy jak czytam, to jestem głodna? Oto jest pytanie!

Odpowiedź
Kasia 16 sierpnia 2014 - 15:45

Bardzo lubię to ciasto, fajnie, że mi je przypomniałaś 🙂

Odpowiedź
Ela 16 sierpnia 2014 - 16:55

Wygląda apetycznie i jak równiutko wyrosło 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Beata 16 sierpnia 2014 - 17:28

Pychotka, tylko usiasc gdzies na tarasie, soczek pomaranczowy i lekkie biszkoptowe ciasto. Pelne szczescie. Jak tam wypoczelas Gosiu na urlopie? Pozdrawiam Beata

Odpowiedź
napiecyku 16 sierpnia 2014 - 17:39

Dziękuję Beatka, na FB są zdjęcia…Zaraz wpadnę do Ciebie 🙂

Odpowiedź
Beata 16 sierpnia 2014 - 17:29

I znowu prawie zlizywalam ekran komputera. Palce lizac. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
napiecyku 16 sierpnia 2014 - 17:37

Również pozdrawiam Beata 🙂

Odpowiedź
lena 16 sierpnia 2014 - 19:00

Szalenie apetycznie wygląda taka jabłkowa kostka 🙂

Odpowiedź
Elena Monin 16 sierpnia 2014 - 20:35

Muszę koniecznie wypróbować! Wygląda na świetną alternatywę dla klasycznej szarlotki!:)

Pozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com

Odpowiedź
Ania 16 sierpnia 2014 - 21:08

idealne ciacho do kawki- tak jak piszesz 🙂
a ja mam jabłka w nadmiarze bo od rodziców przywiozłam, szarlotkę zrobiłam i zostało wiec będę dalej kombinować 🙂

Odpowiedź
marcela 16 sierpnia 2014 - 21:09

mniam! wygląda pysznie! wiele bym oddała za taki kawałeczek!

Odpowiedź
czarodziejka smaków 16 sierpnia 2014 - 21:57

Bardzo ciekawe ciacho 🙂 Muszę je kiedyś wypróbować.

Odpowiedź
Magda C. 17 sierpnia 2014 - 11:24

Super pomysł na lekkie ciasto 🙂 Wygląda pysznie!

Odpowiedź
simply lifetime 17 sierpnia 2014 - 14:05

mam nadzieję, że urlop się udał:) a ciasto wygląda wręcz idealnie!:)

Odpowiedź
napiecyku 17 sierpnia 2014 - 21:03

Dziękuję dziewczyny 🙂

Odpowiedź
Venus 17 sierpnia 2014 - 16:11

Trafiłaś w moje kupki smakowe 🙂 ślinka mi leci

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 17 sierpnia 2014 - 21:35

Gosiu, to ciasto jest tak delikatne, finezyjne i wygląda tak pysznie, że ślinka mi cieknie, kiedy na nie patrzę 🙂

Odpowiedź
napiecyku 18 sierpnia 2014 - 09:43

Dziękuję Krysiu 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 18 sierpnia 2014 - 01:27

Bardzo chętnie bym wpadła na takie ciasto 🙂

Odpowiedź
Gosia 18 sierpnia 2014 - 07:25

Nie no do Ciebie nie da się wejść na bloga ;-(. Człowiek chce po urlopie coś schudnąć a tu nic ;-(; same pokusy :-).

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 18 sierpnia 2014 - 07:50

I ja zjadłabym kawałek tego ciasta z przyjemnością 🙂

Odpowiedź
reni 18 sierpnia 2014 - 08:48

Ciasto wygląda smakowicie..pozdrawiam

Odpowiedź
beti 18 sierpnia 2014 - 12:44

Pyszne ciasto 🙂 Moja mama robi podobne 🙂

Odpowiedź
gin 18 sierpnia 2014 - 19:55

Mmm, cudownie puchate 🙂

Odpowiedź
Anna 27 sierpnia 2014 - 15:21

Wyglada niesamowicie smacznie 🙂

Odpowiedź
EwaJ 1 września 2014 - 08:00

Wygląda apetycznie! Fajny i prosty przepis. Pozdrawiam cieplutko.

Odpowiedź
napiecyku 1 września 2014 - 15:44

Dziękuję, to przepis ze starego zeszytu, zawsze wychodzi i rzeczywiście jest smaczne 🙂

Odpowiedź
Urszula 27 września 2014 - 16:13

Wygląda nader apetycznie, przepis też wydaje się prosty 🙂

Odpowiedź
Marta 19 lipca 2015 - 11:58

Witam. Ciasto wyglada apetycznie. Czy piekarnik wlaczamy z nawiewem, czy nie? Pozdrawam.

Odpowiedź
napiecyku 19 lipca 2015 - 12:03

Witam Marta 🙂 Mój piekarnik jest bez termoobiegu. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Domowe Potrawy 30 października 2017 - 11:06

Znam to ciasto. Moja ciocia takie czasem piecze 🙂 Jest bardzo dobre.

Odpowiedź

Zostaw komentarz