Za każdym razem, kiedy piekę ciasto z owocami, mam obawy, czy ciasto nie upadnie. Zwłaszcza ciasta jogurtowe, są pod tym względem bardzo chimeryczne. Za dużo soczystych owoców, najlepsze ciasto zamieni w zakalec.
Dzisiaj piekłam ciasto z malinami z przepisu Doroty. Zapobiegawczo dałam mniej owoców, wyszło bardzo lekkie, niemal biszkoptowe, idealne ciasto z owocami na letnie popołudnie. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- 4 duże jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szkl oleju
- kilka kropel ulubionego aromatu
- 300 g dowolnych owoców ( u mnie maliny )
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ubijam białka na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier (po jednej łyżce) i nadal ubijam do czasu, aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Dodaję żółtka i nadal ubijam. Następnie, cały czas ubijając dodaję stopniowo olej i aromat, na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu mąki, ciasto delikatnie mieszam tylko do połączenia składników.
Tortownicę o śr. 23 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na spód foremki daję ciasto, wyrównuję powierzchnię. Umyte i osuszone owoce wykładam na ciasto i delikatnie wciskam je do środka. Ciasto daję do lekko nagrzanego piekarnika, piekę ok. 50 min w temp. 170-180 stopni, do suchego patyczka. Gotowe ciasto studzę na kratce, można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków 🙂
34 komentarze
Akurat takiego przepiosu mi potrzeba bardzo dziękuję pozdrawiam
Również pozdrawiam 🙂
ciasta z owocami zazwyczaj są szybkie.. ale jakie pyszne, jakie dobre 🙂
Proste, i jakie puszyste! 🙂
mm… szybkie i smaczne- dla mnie idealne!
Wspaniałe ,wygląda takk lekko i pysznie .
Lekkie niczym chmurka :>
Znalazłam kiedyś podobny przepis na opakowaniu margaryny do pieczenia. Ciasto wyszło przepyszne, więc Twoje z pewnością będzie jeszcze lepsze 🙂
im-bookworm.blogspot.com
Wspaniale i smakowicie wygląda.Miłego wieczorku.Pozdrawiam. 🙂
Dziękuję Agatka. Pozdrawiam 🙂
Moje chłopaki nawet z zakalcem wciągną jak mi nie wyjdzie 🙂 A Twoje wygląda smakowicie !!!
pyszny placek do kawki 🙂
Niezwykle delikatne i bardzo przepysznie wyglada. Idelne do kawki
Ale leciutkie! Piękne! 🙂
Ciacho pycha! 🙂
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu 🙂
Tak, szybkie ciasto. Szybko się robi i szybko zjada. Pysznie, kusząco wygląda. Do porannej kawy akurat 🙂
Dziękuję za odwiedziny u mnie… Znam to ciasto, tylko Twoje jest jakby wyższe – może moja foremka jest za duża. Ale powiem Ci, że u Ciebie można zgłodnieć. Twoje zdjęcia są takie “pyszne” 🙂
Jakie mniamuśne:-)))
Oj, wiem coś o tym, już niejeden zakalec “upiekłam”
wygląda tak lekko, że aż chce się ugryźć kawałek!:)
Lubie maliny i zawsze robilam podobne ciasto, tylko owoce wgniatalam w wierzch. Takie ciasta sa fajne bo wrzuca sie skladniki do robota i niemalze gotowe!
Oj zjadłabym takie dwa kawałeczki 🙂
jak oglądam i czytam Twoje przepisy to zawsze wszystko wydaje takie proste – może w końcu się nauczę czegoś :p
coś mi przeskakuje z nikiem sorry
Kuszące to 😀
Też mam zawsze takie obawy 🙂
Twoje wyszło idealne 🙂
Wspaniale wygląda 🙂
Małgosiu fajne ciasto 🙂 szybka propozycja na coś do kawki 🙂
Takie ciasta teraz przez dostępność owoców to niemal codzienność. uwielbiam 🙂
Próbowałam tego przepisu z bloga Dorotki i rzeczywiscie, zawsze się udaje. Mimo, ze zamieniłam mąkę pszenną na tortową 🙂
smakowite, upiekłam tym razem ze śliwkami 🙂
Dziękuję Alis 🙂 Cieszę się, że smakowało 🙂
Najlepsze ciacho 🙂