Dzisiaj chcę Was poczęstować lazanią podaną nieco inaczej, bo w formie roladek zrobionych z płatków makaronu. Tak naprawdę, to co będzie w środku zależy od Waszej wyobraźni. Ja zrobiłam wersję tradycyjną, czyli coś w rodzaju pomidorowego sosu bolognese z mięsem kurczaka, dodałam szpinak i ser. Całość podałam oczywiście w formie zapiekanki. Makaron na lazanie wcześniej gotuję, aby uniknąć sklejania, jednorazowo gotuję nie więcej niż sześć płatków, a do wody dodaję łyżkę oleju. Polecam to danie na smakowity i pożywny poczęstunek dla gości, dla jednej dorosłej osoby wystarczą trzy porcje 🙂
Składniki na 5 porcji
- 16 płatków makaronu na lazanie
- 4 małe piersi kurczaka pokrojone w kostkę lub wąskie paseczki
- 500 g przecieru pomidorowego ( u mnie z kartonika )
- 2 cebulki drobno pokrojone
- 4 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 2 małe marchewki starte na tarce
- 3/4 szklanki rozmrożonego szpinaku
- 2 duże kulki mozzarelli lub 3/4 szklanki startego sera żółtego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- oliwa
- Makaron gotuję partiami, jednorazowo po 6 sztuk w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Po ugotowaniu odcedzam, przelewam zimną wodą.
- Szpinak krótko podgrzewam, dodaję zgnieciony ząbek czosnku. Odstawiam.
- Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i czosnek. Całość chwilę przesmażam, dodaję mięso kurczaka. Wszystko chwilę smażę. Dodaję zioła, przyprawy, przykrywam patelnię i duszę pod przykryciem ok.15 min. W razie potrzeby dolewam trochę wody.
- Dodaję przecier pomidorowy i starte marchewki. Całość duszę ok.10 min. W razie potrzeby doprawiam.
- Na każdy płatek makaronu daję dużą łyżkę sosu pomidorowego z mięsem oraz pełną łyżeczkę szpinaku. Część sosu zostawiam. Każdy płatek zwijam w roladkę. Roladki układam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na makaron daję resztę sosu pomidorowego i starty ser.
- Całość daję do nagrzanego piekarnika. Zapiekam 15 min w temp.190 stopni.
26 komentarzy
Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much.
I hope to give something back and help others like you aided
me.
Bardzo apetyczna lazania.
O mniam…
Aż chce się sięgnąć po te pyszności:)
Wygląda ciekawiej niż tradycyjna lazania, na plus daję też brak sosu beszamelowego, którego nie znoszę przygotowywać 😉
Tak…ja również nie przepadam za beszamelowym, robię go sporadycznie :))
Wieki całe nie jadłam lazanii, ależ ona pysznie wygląda! 🙂
szkoda tylko , że to takie kaloryczne
Ale z pewnością pyszne :p ahh i jak tu trzymać dietę :p
porywam pomysł!:) muszę wypróbować w wolnej chwili 🙂
Lazania wygląda smakowicie 🙂 Lubię taką kuchnię 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do mnie :))
Witam na blogu, na pewno skorzystam z zaproszenia 🙂
Pięknie wygląda na zdjęciach i na pewno fantastycznie smakuje. Pozdrawiam Gosiu 🙂
Jeśli tak smakuje jak wygląda to genialnie. 🙂
Bardzo pomysłowe to zwijanie 😉 od razu estetyczniej wygląda 🙂
Moje smaki…
wygląda pysznie, u mnie nie lubią lazanii i bardzo rzadko robię, a szkoda:( kiedyś bardzo chętnie wypróbuję ten przepis
Wygląda obłędnie.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony i kocham szpinak.
Potrawa ląduje na liście “do zrobienia”. 🙂
To mnie zaskoczyłaś tym sposobem podania. Ale muszę przyznać, że fajne rozwiązanie na wizytę gości – ich też można zaskoczyć.
Przyznam się – lasagne to ja zrobić nie potrafię, ale najlepszą na świecie robi moja teściowa więc nie próbuję nawet konkurować 🙂
Gosiu jak to smakowicie wyglada. Chyba musze sobie te wszystkie Twoje przepisy wydrukowac i zrobic z nich podreczna ksiazke kucharska. Pozdrawiam Beata
Dzięki Beatka :))
Mmmm…. Kocham takie lazanie…. A jak się cudownie prezentuje… Bajka!
Super apetycznie wygląda i znakomity pomysł, z pewnoscią wypróbuję 🙂
Wygląda pysznie!
Bardzo ładne zdjęcia 🙂
Ślinka nam cieknie, bardzo! 😛
Pozdrawiamy 🙂
O rany, ale mi ochoty narobiłaś! Wygląda przepysznie 🙂