Przepis na tą babkę znajduje się na początku mojego notesu z przepisami. Babka luksusowa, ponieważ w jej skład wchodzi aż siedem żółtek. Taka ilość żółtek powoduje, że ciasto wyjątkowo mocno wyrasta w piekarniku i jest bardzo puszyste. Żółtka rozcieram z cukrem na kogel-mogel i dodaję wraz z mąką i tłuszczem do zaczynu, efekt naprawdę fantastyczny. Ta baba będzie znakomitym dodatkiem na świątecznym stole. Białka, które zostaną można zamrozić i po jakimś czasie wykorzystać do bezowych wypieków : )
Składniki
- 5 dkg świeżych drożdży
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 7 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 100 g roztopionego i przestudzonego masła
- ok. 500 g mąki pszennej
- Drożdże rozcieram z łyżką cukru i mlekiem. Zostawiam w ciepłym miejscu do czasu, aż zaczyn zacznie pracować.
- Żółtka ubijam z resztą cukru na puszysty krem. Kogel-mogel dodaję do zaczynu wraz z masłem i mąką, zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto nie powinno być bardzo zbite i gęste.
- Ciasto wyrabiam ok. 5 min, do czasu, aż będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodziło od miseczki.
- Na miseczce rozciągam folię spożywczą i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 40 min.
- Kiedy ciasto podwoi objętość przekładam go do dwóch małych keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piekę ok. 40 min. w temp. 180 stop. ( do suchego patyczka ).
Moje uwagi : To ciasto lepiej piec na niższej półce piekarnika, ponieważ szybko i mocno wyrasta. Można do niego dodać ulubione bakalie.
29 komentarzy
Pysznie wygląda……. Poproszę kawałeczek na jutrzejsze sniadanko…..:))
Na wirtualnej chmurze przesyłam : )
Intryguje mnie strasznie ta babka 🙂 !
Kurcze, gdzie dzisiaj nie wejdę w kulinarne blogi, tam babka! hihi! 😉
Robiłam z podobnego przepisu w tamtym roku. Mnie też wyrosła niesamowicie… 😉
Wow, super 😛 Mega luksusowa 😛
Zapraszam do mnie na wielkanocną babkę 😉 http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/
pycha!!!
Idealna baba, w sam raz na święta : )
Pięknie się prezentuje :))
Pięknie wyszła, wyrosła idealnie 😀
Baba ale pychota !!!
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pozdrawiam również : )
Naprawdę wygląda luksusowo, pyszota 🙂
Na słodkie, niespieszne śniadanie…idealna!
Superowa, żółciutka i na pewno przepyszna 🙂
Pięknie wygląda i świetnie prezentować się będzie na świątecznym stole. Chociaż teraz do kawy, też bym kawałeczek spróbowała 🙂
Pychotka. Gosiu, mam wielki zaszczyt nominowac Cię do Liebster Award. Szczegoły u mnie na blogu we wpisie http://www.vademecumblogera.pl/2014/04/12-blogow-ktore-na-pewno-pokochacie.html. Jak znajdziesz czas bardzo chciałam Cię poprosic o odpowiedzenie na kilka pytan (lista u mnie na blogu) – taka jest reguła tej zabawy. Chętnie opublikowałabym je w formie wywiadu u siebie na blogu (jako wskazowki dla innych blogerow). Pozdrawiam Beata
Jeeej i szklanka mleka i jestem w niebie;]
Świetny pomysł podrzuciłaś mi z tymi białkami’ do tej pory poprostu je wylewałam, a tu można je zamrozić na później 🙂
podoba mi się jej nazwa i jak pięknie wyrosła 🙂 mniam!
Rzeczywiście prezentuje się bardzo luksusowo 🙂 Świetna na świąteczne śniadanie 🙂
Dziękuję ; )
Taką babeczkę na śniadanko z samym masełkiem i kakao- mniam pyszności 🙂
Tak, ja też lubię z masłem i kakao ; )
Wspaniała babka! 😀
pięknie wyrosła i upiekła się też wspaniale 🙂
A jak pięknie pękła…
Przepyszna, uwielbiam drożdżówki 🙂
Wspaniała ta baba, napatrzeć się nie mogę!
Rzeczywiście luksusowo, sporo jajek 🙂 Ale rzeczywiście wygląda znakomicie 🙂