To szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego, wystarczy arkusz ciasta i mus jabłkowy, którego przygotowanie nie jest czasochłonne. Chrupkie ciasto i waniliowe jabłka zasmakują każdemu. Najsmaczniejsze na ciepło, sprawdzą się jako szybki deser dla niezapowiedzianych gości. Przepis nieznacznie przeze mnie zmieniony pochodzi z blogu Zjem to:)
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 2 małe jabłka
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 2 łyżeczki cukru brązowego (opcjonalnie)
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki masła
- Jedno jabłko ścieram na tarce, drugie kroję w kostkę.
- Masło topię, dodaję jabłka, cynamon. Całość duszę 2-3 min, w razie potrzeby dolewam trochę wody.
- Budyń rozpuszczam w 1/4 szklanki chłodnej wody i dodaję do jabłek. (masa powinna być gęsta)
- Całość krótko podgrzewam i odstawiam.
- Ciasto daję na posypany mąką blat. Dzielę wzdłuż na dwie części. Na jednej układam w szeregu jabłkową masę tj. na zdjęciu poniżej, przykrywam drugą częścią. Dokładnie zlepiam przestrzenie między jabłkami i dzielę ciasto na równe części. Piekę w temp. 180 stopni ok.15 min. Smacznego:))
Moje uwagi: Jeżeli jabłka są słodkie, a budyń jest z cukrem nie dodaję cukru. W przeciwnym razie można dosłodzić. Aby ułatwić sobie sklejanie, można delikatnie posmarować wodą jedną stronę ciasta.
18 komentarzy
Chociaż sobie popatrzę na takie cudeńka 😉
Pyszne,pyszne,najlepsze i jakie proste!.
Tez tak robie, ale bez budyniu. Sprobuje z;)
Dziękuję i pozdrawiam:))
wyglądają pysznie, zapisuję przepis:)
Bardzo lubię takie ciasteczka, są pyszne : ) No i bardzo szybko się je robi : )
Jestem pełna podziwu:)))wyglądają przepysznie:))Pozdrawiam serdecznie:)
Ależ pyszności…. poproszę jedno do kawki….:))
Lubię takie ciasteczka z jabłkami. Fajny przepis – muszę go koniecznie wypróbować 🙂
Ojej ależ one cudnie się prezentują, ten środek <3 Porywam jedno ciacho do kawy 😉 !
Szybki sposób na ciasteczka w smakowitym wydaniu 🙂
ciasto francuskie jest takie… szybkie, wdzięczne i smaczne!! Omnomn..
Zachciało mi się <3
Muszę spróbować – dotychczas robiłam w wersji bez budyniu.
Lubię te ciastka, muszę też sama spróbować je zrobić :))
Jakie cudne Ci wyszły! Mniam 🙂
To musi być prepyszne
uwielbiam takie wariacje z ciasta francuskiego!
Właśnie zrobiłam i już nie mogę się doczekać, aż się upieką.