W ostatnim tygodniu mój blog bardzo zwolnił. Przeciążone serwery spowodowały, że blog przez jakiś czas był niedostępny. Pan z obsługi technicznej pocieszył mnie, że wszystko wróci do normy, ale problem może potrwać jeszcze kilka dni. Gdzieś czytałam, że blogowanie jest tylko dla wytrwałych, ja ostatnio mam wrażenie, że blogowanie jest dla mega-wytrwałych. Na otarcie łez przygotowałam babkę migdałową. Kiedy wpada mi w rękę przepis na babkę, która w składzie ma mąkę ziemniaczaną i sporą ilość masła, mam dobre przeczucia. Takie babki zwykle są wilgotne, długo nie wysychają, a ta wzbogacona o migdały dodatkowo ma fantastyczny smak. Polecam ją z czystym sumieniem wszystkim tym, którzy nad ciasta z masami przekładają lekkie babki:)
Skladniki
- 4 jaka w temp. pokojowej (lekko rozkłócone)
- 250 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka maki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka drobno posiekanych migdałów (migdały należy sparzyć, ściągnąć skórkę i posiekać), można również użyć gotowych mielonych migdałów.
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Masło ucieram na puch, dodaję stopniowo cukier i jajka. Nadal ucierając dodaję przesiane mąki, proszek do pieczenia, mleko, aromat i na końcu migdały. Foremkę z kominkiem smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Ciasto przelewam do foremki. Piekę ok. 55 min. w temp.180 stopni (do suchego patyczka). Smacznego!!!
34 komentarze
I am in fact happy to glance at this weblog posts which contains plenty of valuable data, thanks for providing these
kinds of information.
Thank you:))
och, tak dawno nie jadłam babki!
miałam ci właśnie pisać! Przez 20minut próbowałam połączyć się z Twoją stroną i nie mogłam, no nie mogłam!!
Całe szczęście, że wszystko wróciło już do normy 🙂
A babka wygląda rewelacyjnie i jak wyrosła! 😀
Dziękuję:)) Oby był to pierwszy i ostatni raz:))
Do kawki rewelacyjna i bardzo na czasie ! Pozdrawiam 🙂
Taka babka mojej babci był przepyszna 😀 One zawsze wychodzą najlepsze 😉
Piękna babeczka, taka jak moja mama robiła i babcia. I jeszcze wilgotna do tego 🙂
Babeczka jak się patrzy:) jeżeli do tego nie jest sucha to jest taka jak u mamy:)
No właśnie…. bo ja się też dobijłam i nie łączyło….
Babeczka bardzo zgrabniutka….:)) i tak za jej sprawą już troszkę świątecznie….. :))
Zapachniało Świętami:) Oj, lubię!
Zapachniało Świętami:) Oj, lubię!
Blogowanie, przez kapryśne sprzęty, może być niezłą szkołą cierpliwości. A babka to idealny pomysł na wypełnienie czasu oczekiwania na połączenie z serwerem. Pychotka – taki kawałek ciasta do dobrej aromatycznej herbaty – idealny poprawiacz humoru. 🙂
Dziękuję Dziewczyny:))
Ja zdecydowanie wole babki od kremowych ciast.
Ze mną bywa różnie:))
A ja właśnie dzisiaj nad babką się zastanawiałam że trzeba począć próby przed świąteczne:))Pozdrawiam serdecznie:))
Również Pozdrawiam:))
Trochę roboty z tymi migdałami – a ja jestem ciut leniwa 🙁
Trochę roboty z tymi migdałami – a ja jestem ciut leniwa 🙁
Można kupić gotowe mielone migdały:))
uwielbiam babki migdałowe : )
Podoba mi się babka migdałowa i akuratna na Wielkanoc:-) Częstuję się kawałeczkiem;-)
mmmmm… Wspaniała! Z pewnością zrobię, bo tęsknię za takimi wypiekami:)
Wygląda bardzo wilgotnie, takie lubię, piękniutka babeczka
Dawno nie jadłam babki, a w sumie bardzo lubię – pasuje do kawy i do herbaty i do mleka… co kto woli.
Pięknie Ci wyszła ta babka 🙂 Migdałowej jeszcze ie jadłam, muszę zrobić 🙂
Też miałam problemy, nie mogłam wysłać do Ciebie komentarza. Miejmy nadzieję, że już będzie lepiej i szybciej 🙂 Świetny przepis – babka wygląda bardzo smakowicie 🙂
I do tego mleko:) pamiętam to z dzieciństwa.
Prezentuje się pysznie 🙂 Obowiązkowo z kubkiem kawy 🙂
Babeczka idealna
zrobilam z polowy i wyszla rewelacyjnie. pyszna babka, goraco polecam!
Cieszę się Aniu, że smakowało 🙂
Świetny przepis:) Lubię zdrowo się odżywiać, więc mąkę pszenną zastąpiłam owsianą i wyszła super babka:) Pozdrawiam:)!!