To ciasto zwykle piekę na święta, w tym roku nie mogło być inaczej, ponieważ mało które ciasto może konkurować z orzechowym biszkoptem, budyniową masą z ananasem i kokosową bezą. Zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej, na następny dzień wykańczam ciasto. Wbrew pozorom ciasto nie jest trudne do zrobienia i zawsze się udaje. Gorąco Polecam:)
SkSkładniki na biszkopt
- 20dkg mielonych orzechów laskowych
- 8 jaj w temp. pokojowej (jajka powinny być dokładnie umyte i sparzone)
- 20 dkg cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijam na najniższych obrotach, kiedy urośnie dodaję stopniowo cukier, żółtka i dalej ubijam na puszystą pianę. Na koniec daję przesianą mąkę i orzechy, mieszam delikatnie tylko do połączenia. Biszkopt przekładam na blaszkę o wym. 33x23cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę, w moim piekarniku ok 30min. w temp.180 stopni. Gotowy biszkopt studzę i dzielę na dwie połowy.
Kokosowa beza
- 20 dkg wiórków kokosowych
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijam do czasu kiedy staną się puszyste i lśniące. Dodaję cukier i nadal ubijam do czasu aż cukier się rozpuści. Dodaję wiórki, proszek do pieczenia i mieszam. Masę daję na blaszkę o wym. 33x23cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę do lekkiego zrumienienia, ok.25min.
Masa z ananasem
- puszka ananasa
- 1 biały budyń
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 kostki miękkiego masła
- 5 żółtek (jajka powinny być dokładnie umyte i sparzone)
Sok z puszki (powinna być szklanka) lekko podgrzewam. Budyń dokładnie rozpuszczam w 1/2 szklanki wody i dodaję do soku z ananasa. Całość podgrzewam chwilę, cały czas mieszając (należy uważać, aby nie przypalić budyniu). Kiedy zgęstnieje, odstawiam i studzę.
Masło ucieram z cukrem, stopniowo dodaję żółtka i wystudzony budyń. Kilka plasterków ananasa kroję w małą kosteczkę i dodaję do masy. Pycha!!!
Na połowę biszkoptu daję kolejno połowę masy, kokosową bezę, drugą połowę masy i drugą połowę biszkoptu. Całość można wykończyć czekoladą. Rozpuszczam tabliczkę czekolady z dwoma łyżkami mleka na bardzo małym ogniu. Ciasto powinno być przechowywane w lodówce. Smacznego!!!
14 komentarzy
Bardzo się rozmarzyłam nad nim ,szkoda,że nie może wylądować na moim talerzyku…
Oj…ja też długo o nim marzyłam:)
uwielbiam ciasta, wygląda bardzo apetycznie 🙂
Pozdrawiam:)
oj, orzechowy biszkopt… to brzmi zacnie : ))
Pozdrawiam:)
Mmm, cudnie wygląda 🙂 Ciekawe połączenie smaków 🙂
Dziękuję i Pozdrawiam:)
Wszystkie smaki uwielbiam, świetne ciacho
Wszystkie smaki uwielbiam, świetne ciacho
Wygląda bardzo smakowicie, aż chciałoby się sięgnąć po kawałek 🙂
Cudownie wygląda! Uwielbiam wszystko co z orzechami i kokosem 🙂
Cudownie wygląda! Uwielbiam wszystko co z orzechami i kokosem 🙂