Home Na słodkoBabki i muffiny Migdałowe ciasto ze śliwkami- bez użycia miksera

Migdałowe ciasto ze śliwkami- bez użycia miksera

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Jeżeli szukasz ciekawego przepisu na ciasto ze śliwkami, dodatkowo jesteś fanką migdałów, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. Migdałowe ciasto ze śliwkami jest miękkie, wilgotne, słodkie od dojrzałych śliwek węgierek. Po upieczeniu, ciasto wystarczy oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałki 🙂

Polecam spróbować 🙂

Migdałowe ciasto ze śliwkami

Składniki na migdałowe ciasto ze śliwkami / foremka o średnicy 23/24 lub 21 cm.

  • 1 szklanka mąki pszennej (plus 1 – 2 łyżki dodatkowo )
  • pół szklanki zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • około 10 sztuk śliwek węgierek przepołowionych, bez pestek

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miseczki daj olej, mleko, jajko, cukier i ekstrakt migdałowy, całość ubijaj rózgą kuchenną do połączenia składników.

Dodaj zmielone migdały, szklankę mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, składniki połącz mieszając rózgą, do dokładnego połączenia, nie za długo. W razie potrzeby, możesz dodać jeszcze 1- 2 łyżki mąki, ponownie pomieszaj.

Dno foremki, wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj olejem. Ciasto przelej do foremki, wyrównaj powierzchnię, na wierzchu rozłóż śliwki skórką do dołu.

Ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni, około 55 minut, do mocnego zrumienienia. Patyczek wbity w upieczone ciasto, powinien być suchy. Gotowe ciasto zostaw do wystudzenia, można oprószyć cukrem pudrem 🙂

Smacznego 🙂

Inspiracja –> Moje wypieki

Powiązane posty

Zostaw komentarz