Aromatyczne danie z makaronem, połączonym z sosem pomidorowo – paprykowym, z mielonym mięsem i z twardym serem podpuszczkowym. Potrawa bardzo pożywna i sycąca, dużym plusem jest łatwość i czas przygotowania. Polecam spróbować na początek jesieni 🙂
Składniki na makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowo – paprykowym
- makaron z pszenicy durum – świderki lub penne
- 2 mniejsze papryki ( u mnie czerwona i żółta )
- 4 mocno dojrzałe pomidory typu lima lub puszka drobno krojonych pomidorów
- 150 g mięsa mielonego ( u mnie karczek )
- 1 cebula / 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka startego sera podpuszczkowego
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na cieńsze paseczki. Pomidory natnij, sparz gorącą wodą, usuń skórkę i podkrój drobno. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj.
Na dnie patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, kiedy cebula się lekko zarumieni, dorzuć mięso mielone i paprykę wędzoną. Całość smaż mieszając, około 8 minut.
Kiedy mięso zmieni kolor, dodaj majeranek, krojone pomidory i paprykę, wszystko pomieszaj. Ja lubię większą ilość sosu, więc dodaję jeszcze około 1/2 szklanki gorącej wody lub bulionu. Wszystko gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu, do czasu, aż mięso i papryka zmiękną, a sos lekko zgęstnieje.
Makaron ugotuj wg, instrukcji na opakowaniu, podaj z sosem pomidorowo – paprykowym z mięsem mielonym i twardym serem podpuszczkowym np. grana padano 🙂
Smacznego 🙂