Zapach pieczonych jabłek i cynamonu, kojarzy się z chłodną jesienią, ale aromatyczne i wilgotne ciasto z jabłkami, równie dobrze smakuje w gorące dni. W pierwszej kolejności ucieram składniki na ciasto, następnie przekładam ciasto jabłkami i mieszanką brązowego cukru i cynamonu. Idealne ciasto do niedzielnej kawy i herbaty 🙂
Składniki na ciasto z jabłkami i cynamonem / foremka 21 x12 cm
- 200 g mąki pszennej
- 120 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 duże jaja
- 100 ml. mleka w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 2 mniejsze jabłka
- 50 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Brązowy cukier, pomieszaj z cynamonem. Mąkę pomieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
Miękkie masło ucieraj z cukrem na puszysty krem. Dodaj jajko i płaską łyżkę mąki, mieszaj składniki do połączenia. Dodaj drugie jajko i drugą łyżkę mąki, ponownie ucieraj do dokładnego połącznia składników.
Teraz dodaj resztę mąki z proszkiem do pieczenia i sodą, połącz składniki. Na koniec, do gęstej masy dodaj mleko w temperaturze pokojowej. Wszystko pomieszaj.
Do foremki przełóż połowę masy, wyrównaj powierzchnię, równomiernie rozłóż połowę jabłek i połowę brązowego cukru z cynamonem.
Na jabłka wyłóż kolejno drugą połowę ciasta, jabłka i cukier z cynamonem.
Ciasto daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55 minut. Ciasto powinno być dokładnie dopieczone, do suchego patyczka. Gotowe ciasto, zostaw do schłodzenia. Smacznego 🙂
Udanych wypieków 🙂