Nie ma zup niezdrowych, wywar z mięsa, warzyw i ziół za każdym razem będzie zdrowy. Są za to mniej i bardziej zdrowe zupy, a zupa z czerwoną soczewicą i warzywami korzeniowymi, zdecydowanie należy do najzdrowszych zup.
Ta zupa na pewno nasyci, rozgrzeje i będzie dobrze smakować 🙂
Składniki na zupę z czerwonej soczewicy
- 1,5 litra wody
- 4 ziemniaki
- większa marchewka
- większa pietruszka
- cebula i 3 ząbki czosnku
- 100 g. czerwonej soczewicy
- szklanka passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml słodkiej śmietanki
- łyżka majeranku / kilka liści laurowych / kilka ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- masło klarowane do smażenia
Ziemniaki pokrój na większą kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzyj na plasterki. Cebulę pokrój na małą kostkę, czosnek drobno posiekaj. Soczewicę opłucz na sitku.
Wodę gotuj z dodatkiem ziemniaków, liści laurowych i ziela angielskiego.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki masła klarowanego, dodaj cebulę i czosnek, po chwili dorzuć marchewkę i pietruszkę. Całość smaż mieszając, około 2 minuty. Zawartość patelni dodaj do wywaru, dodaj też soczewicę i majeranek. Wszystko gotuj na małym ogniu, do czasu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie.
Na koniec dodaj przecier pomidorowy i śmietankę, zupę jeszcze raz zagotuj, dopraw do smaku wg. uznania. Gotową zupę, można posypać świeżo posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂
1 komentarz
Po tym świątecznym objadaniu taka zupka jak znalazł 🙂