Taką szarlotkę z połówkami jabłek robię zawsze, kiedy mamy ochotę na łatwe i tanie ciasto do kawy, dodatkowo szarlotka jest pieczona na małej tortownicy. Smak zapiekanych jabłek, pod delikatnym krucho – serowym ciastem, zachwyci każdego wielbiciela szarlotek. Z tortownicy o średnicy 20 cm, otrzymasz około pięć porcji pysznej szarlotki, możesz ją podać na ciepło z gałką lodów waniliowych, czy z bitą śmietaną.
Zaczynamy sezon na jabłka…soczyste, słodkie, chrupiące – to moje ulubione 😉
Składniki na szarlotkę z połówkami jabłek / tortownica 20 cm.
- 220 g mąki pszennej
- 105 g masła
- 1 żółtko jajka
- 70 g serka homogenizowanego waniliowego
- 25 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 mniejsze jabłka
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- cukier puder do podania
Dno tortownicy o średnicy 20 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Jabłka obierz, przekrój na dwie połowy, usuń gniazda nasienne.
Do miski daj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, pomieszaj składniki.
Dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki, żółtko i serek homogenizowany. Składniki wyrabiaj w dłoni, do dokładnego połączenia. Jeżeli ciasto będzie się kleić, dodaj jeszcze trochę mąki.
Gotowe ciasto podziel na dwie części ( jedna część, może być nieznacznie większa ), daj do lodówki na 30 minut.
Dno tortownicy, równomiernie wylep mniejszą połową ciasta, wyrównaj powierzchnię. Ciasto ponakłuwaj widelcem i daj do lekko nagrzanego piekarnika. Zapiekaj około 15 minut, w temperaturze 180 stopni.
Na zapieczonym spodzie, ułóż połówki jabłek brzuszkami do góry, jabłka posyp delikatnie cynamonem.
Drugą część ciasta, rozwałkuj na posypanym mąką blacie, na nieco większe koło ( 21 cm ) i za pomocą szerokiej szpatułki, sprawnie połóż na jabłkach.
Szarlotkę piekłam około 35 minut, w temperaturze 180 stopni. Wierzch ciasta powinien się ładnie zarumienić 🙂
Gotową szarlotkę zostaw do przestudzenia, lub podaj na ciepło posypaną cukrem pudrem.
Smacznego 🙂