Home Dania i dodatki Sos z cukinii i papryki do słoików

Sos z cukinii i papryki do słoików

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Kto nie lubi sięgać, po gotowe sosy warzywne domowej roboty ? Zwłaszcza zimą, kiedy sklepowe warzywa nie mają wartości odżywczych, a ich cena odstrasza, lubimy otwierać słoiki ze smakami lata – świeżą cukinią, marchewką, papryką, cebulą.

Sos z cukinii i papryki, nie jest trudny do zrobienia i bardzo dobrze uzupełnia się z makaronem i ryżem. Do spaghetti,  wystarczy dorzucić jeszcze trochę startego, twardego sera i smaczny obiad w 15 minut, gotowy 🙂

Składniki na sos z cukinii i papryki do słoików / 12 słoików o poj. 350 – 400 ml.

  • 1, 5 kg. papryki
  • 2, 5 kg. młodej cukinii
  • 1/2 kg. cebuli
  • 3 większe marchewki
  • główka czosnku
  • 500  lub 600 g passaty pomidorowej
  • 120 ml. oleju
  • 100 – 150 ml. octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżka tymianku
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • sól i pieprz do smaku

Warzywa dokładnie umyj, paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Jeżeli masz młodą cukinię, wystarczy ją dokładnie umyć i odkroić końce. Marchewkę obierz obieraczką do warzyw. Cebulę i czosnek, obierz z osłonek.

Wszystkie warzywa, zetrzyj na grube wiórki. Najszybciej i najłatwiej, zrobisz to za pomocą elektrycznej maszynki z przystawką do tarcia warzyw.

Starte warzywa przełóż do dużego garnka, dodaj pełną łyżkę soli, liście laurowe, ziele angielskie, wszystko pomieszaj i postaw na małym ogniu. Wszystko gotuj pod przykryciem, około 15 minut.

Teraz dodaj przecier pomidorowy, roztarte zioła, olej, ocet, cukier i pieprz pomieszaj. Całość gotuj kolejne 30 – 40 minut. Wszystkie składniki powinny dokładnie się połączyć, a sos powinien zgęstnieć. Na koniec usuń liście laurowe, a całość zmiksuj. Jeżeli lubisz kawałki warzyw w sosach, nie ma potrzeby miksowania.

Gotowy, gorący sos rozlej do czystych, wyparzonych słoików i starannie zakręć. Jeżeli sos jest odpowiednio gorący, nie ma potrzeby dodatkowej pasteryzacji. Sos dobrze smakuje z mięsnymi dodatkami tj. mięso mielone, czy gulasz, jednak w zupełności wystarczy dodatek startego, twardego sera typu bursztyn. Smacznego 🙂

UWAGI – takie dodatki jak ocet, ostra papryka, sól, cukier, należy dodawać stopniowo wg. własnych preferencji smakowych. 

Powiązane posty

1 komentarz

Królowa Karo 9 sierpnia 2023 - 17:14

O, coś ciekawego! Ja robię zawsze sos pomidorowy, ale takiego też bym chętnie spróbowała.

Odpowiedź

Zostaw komentarz