Wiosenna, wegetariańska tarta z botwinką i z masą z jajek, śmietany i owczego sera. Tatra jest bardzo pożywna, najlepiej smakuje na ciepło, ale z powodzeniem możesz ją odgrzać w mikrofali, czy w piekarniku i zjeść na kolację.
Polecam na zdrowy, rodzinny obiad bez mięsa 🙂
Składniki na kruchą tarte z botwinką / foremka 25 cm.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 100 g masła
- 1 małe jajko lub duże żółtko
- 1 łyżka wody
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie
- 1 pęczek botwinki ( 3 młode buraczki z łodyżkami i liśćmi )
- 2 łyżki octu winnego Schronisko Bukowina
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 150 g pokruszonego lub startego sera owczego Schronisko Bukowina
- 2 łyżki śmietany 12 %
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek Schronisko Bukowina
Mąki pomieszaj, posiekaj z masłem i dodaj resztę składników na tarte. Całość połącz na elastyczne ciasto. Ciastem wylep dno i boki ( 3 cm ) foremki na tarty o średnicy 25 cm. Spód tarty gęsto ponakłuwaj widelcem, daj do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni. Spód tarty zapiekaj, około 15 minut.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj pokrojone na plasterki młode buraczki. Całość smaż mieszając, do czasu, kiedy buraki lekko zmiękną. Następnie dodaj łodyżki i liście botwinki, posiekane na 2 – 3 cm kawałki, dodaj też ocet winny, pomieszaj. Całość podgrzewaj mieszając, do czasu, kiedy liście odparują wodę. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Pod koniec smażenia, dodaj czosnek, całość pomieszaj. Dopraw do smaku wg. uznania.
Jajka wbij do miseczki, rozbij rózgą kuchenną, dodaj śmietanę i pokruszony lub starty ser. Całość pomieszaj, jeżeli ser nie jest wystarczająco słony, dopraw masę do smaku.
Botwinę wyłóż na podpieczony spód tarty, a masę serowo – jajeczną wylej na buraczki. Całość daj do piekarnika i zapiekaj do czasu, kiedy wierzch tarty lekko się przyrumieni, a boki będą dopieczone ( około 30 minut ).
Gotową tarte, zostaw na moment do lekkiego schłodzenia, gorąca tarta może się łamać. Pierwszą porcję, ostrożnie wyciąg za pomocą szpatułki do tortów. Tarte można posypać ulubionymi ziołami 🙂
Smacznego 🙂
Wpis sponsorowany
2 komentarze
Jak to pięknie wygląda! I jakie to musi być pyszne!
O tak 🙂