Naprawdę smaczna zupa z białych warzyw, z dodatkiem chrzanu. Jest prosta w przygotowaniu – smażona cebula, chrzan i czosnek znacząco podkręcają smak. Ilość warzyw, podałam orientacyjnie, możesz zwiększać lub zmniejszać ilość ulubionych składników. Zupę – krem podaj z grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo.
Wypróbuj koniecznie ten przepis, sprawdzi się nie tylko na święta 🙂
Składniki na zupę z białych warzyw z chrzanem
- 2 litry bulionu lub wody
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 mniejsze cebule pokrojone w piórka
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 pietruszka pokrojona w kostkę
- ćwiartka małego selera pokrojonego w kostkę
- 1 por ( jasna część ) pokrojony na plasterki
- 3 liście laurowe / kilka ziaren ziela angielskiego
- pełna łyżka naturalnego, tartego chrzanu
- łyżka serka topionego
- sól i pieprz do smaku
- olej lub oliwa
Na dnie garnka, rozgrzej 3 łyżki oleju lub oliwy. Dodaj cebulę, por, czosnek, pietruszkę i seler. Warzywa smaż mieszając do czasu, kiedy cebula i por lekko się zarumienią i odparują wodę.
Dolej bulion lub wodę, dorzuć ziemniaki. Dodaj również liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko gotuj do czasu, kiedy warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj serek topiony i chrzan, ponownie gotuj do czasu, kiedy ser się rozpuści.
Wyciąg z zupy liście laurowe, dopraw do smaku wg. uznania i zmiksuj zupę na krem. Zupę – krem z białych warzyw, podaj z oliwą, grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Smacznego 🙂
5 komentarzy
Rzeczywiście taka zupa może być intersującym zamiennikiem żurku na świąteczny stół. Bardzo intrygujący pomysł.
Polecam Monika 🙂
Super pomysł na zupkę 🙂
Świetny pomysł na wykorzystanie białych warzyw z rosołu, a marchew można pokroić do sałatki!
Oczywiście, przede wszystkim 🙂