Placuszki owsiane możesz naszykować na śniadanie, kolację lub na obiad. To dobra alternatywa dla białego pieczywa, czy dla tradycyjnych racuchów. Placuszki owsiane dobrze smakują również na zimno, dlatego możesz je zabrać do śniadaniówki do pracy, czy do szkoły. Jeżeli nie masz mąki owsianej, płatki owsiane warto zmielić na proszek. Takie placuszki możesz podać w wersji wytrawnej i na słodko.
Koniecznie wypróbuj ten przepis ! Smacznego 🙂
Składniki na placuszki owsiane / 2 porcje
- 75 g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki rodzynek ( rodzynki można posiekać na mniejsze kawałki )
- naturalny słodzik np. miód
- olej do smażenia
Do miseczki wbij jajka, dodaj jogurt, całość dokładnie pomieszaj rózgą kuchenną.
Dodaj mąki i sodę, wszystko pomieszaj łyżką. Dorzuć rodzynki i ponownie połącz składniki. Ciasto odstaw na kilka minut.
Na patelni do smażenia naleśników, rozsmaruj niewielką ilość oleju, rozgrzej patelnię. Łyżką nakładaj małe porcje ciasta i smaż placuszki z każdej strony na rumiano.
Placuszki owsiane, możesz podać w wersji wytrawnej ( bez rodzynek ) i na słodko np. z naturalnym miodem. Smacznego 🙂
2 komentarze
Ulubione placuszki mojej wnuczki:)
Może je wcinać na każde sniadanie:)
Pozdrawiam!
Również pozdrawiam 🙂