Rustykalna tarta z borówkami, to najprostsze ciasto jakie znam. Do zrobienia tej tarty, nie potrzebujesz foremki, ani specjalnych umiejętności. Borówki możesz zastąpić śliwkami, jabłkami, brzoskwiniami. Z tego przepisu, wychodzi mała tarta na 6-7 porcji.
Jestem pewna, że polubisz ten deser. Smakuje z lodami, i z bitą śmietaną 🙂
Składniki na rustykalną tarte z borówkami
- 240 g mąki pszennej
- 140 g schłodzonego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 pełna łyżka serka homogenizowanego lub jogurtu
Dodatkowo
- 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 300 g. borówek
- 1 małe jajko
Do miski daj masło, pokrojone na małe kawałki. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder i sól. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy powstanie sypka masa z mąki i masła, dodaj serek homogenizowany. Połącz składniki w zwartą i elastyczną masę. Z ciasta uformuj kulę, daj do lodówki na 20 minut.
Na posypanym mąką blacie, rozwałkuj ciasto na kształt koła o grubości 3-4 mm. Jeżeli chcesz mieć równe brzegi, możesz za pomocą dużej miski zaznaczyć i odciąć krawędzie tarty. Nie jest to jednak konieczne.
Ciasto ostrożnie przenieś na papier do pieczenia i na blaszkę, posyp mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną. Na środek ciasta daj owoce, a brzegi tarty zawiń do środka. Rozmąconym jajkiem, możesz posmarować brzegi tarty.
Ciasto piekłam około 45 minut, w temperaturze 180 stopni. Tarta powinna być dobrze wypieczona, pod koniec pieczenia, można przełożyć ciasto na niższą półkę, żeby spód tarty był dobrze wysuszony.
Gotowe ciasto zostaw do schłodzenia, podawaj z gałką lodów lub z bitą śmietaną.
Smacznego 🙂
2 komentarze
piękna!
Ależ narobiłaś mi ochoty… a mam akurat ciasto na tartę w lodówce 🙂