Home Na słodkoCiasta z owocami Rustykalna tarta z borówkami

Rustykalna tarta z borówkami

autor admin
rustykalna tarta z borówkami
Print Friendly, PDF & Email

Rustykalna tarta z borówkami, to najprostsze ciasto jakie znam. Do zrobienia tej tarty, nie potrzebujesz foremki, ani specjalnych umiejętności. Borówki możesz zastąpić śliwkami, jabłkami, brzoskwiniami. Z tego przepisu, wychodzi mała tarta na 6-7 porcji.

Jestem pewna, że polubisz ten deser. Smakuje z lodami, i z bitą śmietaną 🙂

rustykalna tarta z borówkami

 

Składniki na rustykalną tarte z borówkami

  • 240 g mąki pszennej
  • 140 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżka serka homogenizowanego lub jogurtu

Dodatkowo

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 300 g. borówek
  • 1 małe jajko

Do miski daj masło, pokrojone na małe kawałki. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder i sól. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy powstanie sypka masa z mąki i masła, dodaj serek homogenizowany. Połącz składniki w zwartą i elastyczną masę. Z ciasta uformuj kulę, daj do lodówki na 20 minut.

Na posypanym mąką blacie, rozwałkuj ciasto na kształt koła o grubości 3-4 mm. Jeżeli chcesz mieć równe brzegi, możesz za pomocą dużej miski zaznaczyć i odciąć krawędzie tarty. Nie jest to jednak konieczne.

Ciasto ostrożnie przenieś na papier do pieczenia i na blaszkę, posyp mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną. Na środek ciasta daj owoce, a brzegi tarty zawiń do środka. Rozmąconym jajkiem, możesz posmarować brzegi tarty.

Ciasto piekłam około 45 minut, w temperaturze 180 stopni. Tarta powinna być dobrze wypieczona, pod koniec pieczenia, można przełożyć ciasto na niższą półkę, żeby spód tarty był dobrze wysuszony.

Gotowe ciasto zostaw do schłodzenia, podawaj z gałką lodów lub z bitą śmietaną.

Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

2 komentarze

Magdalena 12 sierpnia 2022 - 12:18

piękna!

Odpowiedź
Królowa Karo 14 sierpnia 2022 - 21:24

Ależ narobiłaś mi ochoty… a mam akurat ciasto na tartę w lodówce 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz