Home Dania i dodatki Galaretka wieprzowa – źródło naturalnego kolagenu

Galaretka wieprzowa – źródło naturalnego kolagenu

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Kolagen odzwierzęcy i ten syntetyczny, to bardzo popularny składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry. Nic dziwnego, kolagen na duży udział w kondycji naszej skóry, włosów, rogówek i zębów. Kolagen współtworzy stawy, ścięgna, chrząstki, poprawia ruchomość układu kostnego, wspiera układ odpornościowy i krwionośny. Niestety z wiekiem ilość kolagenu spada, a włókna kolagenowe stają się coraz cieńsze i słabsze.

Czy w pożywieniu znajdziemy naturalny kolagen ? W wysoko przetworzonej żywności, nie znajdziemy go wcale. Kolagen znajdziemy w gotowanej golonce, kurzych nóżkach ( wywar ), w podrobach, w dobrej jakości salcesonie, parówkach, rybach, w galaretkach warzywnych, mięsnych, słodkich i w żelowych słodkościach. Nie namawiam do jedzenia golonki, czy wywaru z kurzych nóżek, bez opamiętania, bo to nikomu nie wyjdzie na zdrowie 😀 Jak zawsze, wskazany jest umiar i zdrowy rozsądek. Ale myślę, że warto raz w miesiącu, przygotować kilka porcji dobrej galaretki wieprzowej, lub drobiowej z warzywami. Kilka porcji galaretki, można z powodzeniem zamrozić w kubkach po jogurcie 🙂

Galaretka wieprzowa - źródło naturalnego kolagenu

Składniki na galaretkę wieprzową – źródło kolagenu

Składniki na wywar

  • 2 większe kolonki wieprzowe
  • 2 marchewki / 1 pietruszka
  • 1 cebula / 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe / 6 ziarenek ziela angielskiego
  • kilka związanych liści pietruszki, lubczyku, selera
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na galaretki

  • 20 g żelatyny spożywczej
  • 6 łyżek groszku konserwowego
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 litr wywaru

Przygotuj również 10 -12 mniejszych salaterek, filiżanek lub niskich szklanek.

Cebulę przekrój na pół i podpiecz nad ogniem. Warzywa umyj i obierz.

Czyste golonki daj do garnka, dolej tyle wody, żeby zakryła mięso. Dołóż warzywa zielone i korzeniowe.

Kiedy wszystko się zagotuje, zmniejsz gaz do minimum i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem około 2, 5 – 3 godziny. Do czasu, kiedy golonki będą zupełnie miękkie i zaczną się rozpadać. Łyżką cedzakową, wyciąg z wywaru mięso i warzywa.

Część mięsa, można zjeść na obiad z dodatkiem chrzanu, pieczywa, tak jak lubisz. Resztę mięsa i skór, odłóż do galaretek.

Marchewkę, pokrój w kostkę. Groszek i kukurydzę, osącz na sitku. Odłożone mięso, zmiel lub drobno posiekaj.

Wywar, odcedź przez gęste sitko, musi być klarowny. Do gorącego wywaru, delikatnie, porcjami wsyp żelatynę, cały czas mieszając do rozpuszczenia. Nie można zagotować wywaru z żelatyną, ponieważ ta straci swoje właściwości.

Do każdej salaterki, daj porcję warzyw i zmielonego mięsa. Dolej porcję wywaru. Schłodzone galaretki daj do lodówki, najlepiej na całą noc. Podawaj z sokiem cytryny, lub z octem winnym. Galaretki z powodzeniem można przechowywać w lodówce do pięciu dni, można też mrozić.

Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

3 komentarze

Iwona T. 24 marca 2022 - 19:43

Ulubiona mojego męża 😉

Odpowiedź
admin 26 marca 2022 - 21:23

I mojego 😉

Odpowiedź
Patrycja Reszko 25 marca 2022 - 23:13

Bardzo lubię, zwłaszcza wieprzową właśnie

Odpowiedź

Zostaw komentarz