Home Inspiracje Zestaw patelni – na co zwracać uwagę przy jego wyborze

Zestaw patelni – na co zwracać uwagę przy jego wyborze

autor admin
Zestaw patelni - na co zwracać uwagę przy jego wyborze
Print Friendly, PDF & Email

Patelnia – to obok garnków, naczyń i sztućców – jeden z podstawowych elementów wyposażenia kuchennego. Trudno sobie wyobrazić przygotowywanie wielu dań bez jej używania. Ten rodzaj naczynia jest bardzo uniwersalny i może być wykorzystywany nie tylko do smażenia popularnej jajecznicy, ale także do wielu innych potraw.

Warzywa, Patelnia Warzywna, Marchew, Por

Jednak aby wszystkie dania wyglądały i smakowały idealnie, niezbędna jest patelnia, która charakteryzuje się wysoką jakością i trwałością. Na szczęście na rynku dostępnych jest bardzo wiele modeli, więc każdy może wybrać najbardziej odpowiednią do swoich potrzeb i oczekiwań. Jakie są najpopularniejsze rodzaje patelni ? Najprostszy podział uwzględnia dwa kryteria – przeznaczenie i tworzywo, z jakiego jest wykonana patelnia.

Podział patelni ze względu na tworzywo

Zestaw patelni odpowiedni do przyrządzania różnego rodzaju potraw, może być wykonany z bardzo wielu materiałów. Każdy z nich ma swoje zalety i wady, co trzeba uwzględnić przy ewentualnym zakupie.

1. Patelnia teflonowa

Ten rodzaj patelni jest jednym z najpopularniejszych – gości w niemal każdej kuchni. Dlaczego jest tak popularna? Otóż do jej zalet należy zaliczyć gładką i nieprzywierającą powłokę, możliwość smażenia na minimalnej ilości tłuszczu, łatwość w czyszczeniu, niewielką wagę i szybkie nagrzewanie się. Nie bez znaczenia jest także fakt, iż ten rodzaj patelni jest przystępny cenowo i nadaje się do wielu kuchenek (w tym także indukcji). Pewną wadą jest to, iż patelnia teflonowa może się przegrzać, nie nadaje się do mycia w zmywarce, a użytkowana w sposób nieprawidłowy ulega ścieraniu i zarysowaniom.

2. Patelnia ceramiczna

Naczynia ceramiczne to także popularne akcesoria kuchenne, które znajdują się w wielu domach. Ten typ patelni wytwarzany jest z połączenia gliny i minerałów, które następnie są wypalane w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu patelnia ceramiczna charakteryzuje się odpornością na temperaturę, równomiernym nagrzewaniem i długim czasem trzymania ciepła potrawy. Jej dodatkowe zalety to nieprzywierająca powłoka, stosunkowo wysoka odporność na zarysowania, łatwość czyszczenia, brak wchodzenia w reakcje z przygotowywanym jedzeniem oraz przystępna cena.

Decydując się na taki zakup trzeba jednak pamiętać, iż patelnia ceramiczna (podobnie jak teflonowa) wymaga stosowania drewnianych lub silikonowych przyrządów, nie nadaje się do zmywarki i z czasem jej powłoka może czernieć.

3. Patelnia żeliwna

Patelnia żeliwna – obok teflonowej i ceramicznej – także cieszy się dość dużą popularnością. Jej podstawową zaletą jest wysoka trwałość, co sprawia, iż może być używana przez długie lata. Ten typ patelni równomiernie się nagrzewa, długo utrzymuje ciepło potrawy i podkreśla jej smak, może być używany w piekarniku, jest stabilny i wykonany z materiałów bezpiecznych dla zdrowia. Za mankament można uznać wysoką wagę, konieczność używania większej ilości tłuszczu oraz wysoką cenę. Niektóre modele nie nadają się mycia w zmywarce i używania na indukcji.

Oprócz wymienionych wyżej patelni w polskich kuchniach nie brakuje też takich, które wykonane są z innych tworzyw. Wśród nich warto wymienić patelnie emaliowane, stalowe, granitowe, tytanowe, miedziane, a nawet szklane (które są przeznaczone dla alergików). I chociaż nie należą one do tych najbardziej popularnych, to także można rozważyć ich zakup.

Zestaw patelni - na co zwracać uwagę przy jego wyborze

Zestaw patelni – na co zwracać uwagę przy jego wyborze

Podział patelni ze względu a zastosowanie

Drugie kryterium podziału patelni to jej zastosowanie. Dawno minęły czasy, iż używało się jednej patelni do wszystkich dań. Dzisiaj do wyboru jest ich tak wiele, iż każda z nich jest przeznaczona do czegoś innego. Wśród najpopularniejszych patelni warto wymienić kilka:

  • patelnia grillowa (karbowane dno pozwala ograniczyć ilość tłuszczu, dzięki czemu dania są zdrowsze i mniej kaloryczne)
  • patelnia do jajek i placków (patelnia posiadająca specjalne wgłębienia, które umożliwiają przygotowywanie równych i idealnie wysmażonych potraw)
  • patelnia do naleśników (płaska patelnia umożliwiająca nie tylko szybkie smażenie, ale także łatwe ich przewracanie)
  • patelnia wok (patelnia o specjalnie wyprofilowanym dnie, w której można przygotowywać dania z mięsem i ryżem)

Pozostałe rodzaje patelni to takie, które są przystosowane do indukcji lub mają odpinaną rączkę. Ciekawą opcją są patelnie posiadające wgłębienia w kształcie buziek lub serduszek. Te ostatnie sprawdzą się idealnie w przygotowywaniu posiłków dla małych łasuchów : )

Jajko Sadzone, Patelnia, Posiłek, Grill

Wpis sponsorowany

Powiązane posty

2 komentarze

Pichceniomania 12 stycznia 2022 - 22:36

Fajne zestawienie. Poluję od dłuższego czasu na dużą żeliwną, jakieś dodatkowe rady? 🙂

Odpowiedź
admin 13 stycznia 2022 - 10:24

Każda ciężka patelnia, w tym żeliwna powinna mieć dwa uchwyty. Wtedy łatwiej przestawić patelnię. Myślę, że każda patelnia żeliwna znanej firmy będzie dobra 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz