Kokosanki z zaledwie kilku łatwo dostępnych składników – kokosu, masła, cukru i białek. Można użyć białek, które zostały z pieczenia pączków, mogą być białka rozmrożone. Bardzo delikatne, zdrowe słodkości do kawy i herbaty 🙂
Składniki na kokosanki / 25 sztuk
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 białka z dużych jajek w temp. pokojowej
- 60 g masła
- 80 g cukru + 50 g do piany
- spora szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny lub 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
W mniejszym naczyniu lub na patelni, rozpuść masło na małym ogniu, dodaj cukier. Wszystko krótko podgrzewaj mieszając.
Dodaj wiórki kokosowe, całość pomieszaj. Dodaj sok z cytryny lub aromat, ponownie wszystko pomieszaj. Powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Odstaw do lekkiego ostudzenia.
Białka ubij z dodatkiem soli na gęstą pianę. Teraz dodaj 50 g cukru, nadal ubijaj na dużych obrotach. Powinna powstać bardzo gęsta i sztywna piana.
Do piany, dodaj masę kokosową ( masa może być jeszcze ciepła ). Składniki pomieszaj silikonową łopatką, do połączenia.
Piekarnik nagrzej do 170 – 180 stopni. Dużą blaszkę, wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj porcje piany z wiórkami. Ja nakładałam łyżką do lodów.
Kokosanki piecz około 15 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu kokosanki będą miękkie, po przestudzeniu delikatnie stwardnieją z zewnątrz, w środku będą miękkie 🙂
Udanych wypieków 🙂
10 komentarzy
Niedawno też piekłam. Twoje jednak są bardziej kształtne 🙂
To zależy od ilości piany z białek, większość przepisów na taką ilość wiórków to 3 -4 białka 🙂
Apetycznie wygląda, ale niestety nie moje smaki. Ja strasznie nie lubię kokosu. 😉
Również znam takie osoby, które nie są fanami kokosu 😀
Małe pychotki, zdecydowanie moje smaki, bo uwielbiam kokos 🙂
Nawet nie będę podważać tego twierdzenia, zdecydowanie najlepsze 🙂
To już wiem, co jutro będzie na deser 😀 kiedyś podobne próbowałam robić, ale coś nie wyszło. Wypróbuję ten przepis 🙂
Cieszę się i polecam 🙂
Tak niewiele produktów, a ile frajdy dla podniebienia. Super przepis.
Moje dzieci je uwielbiają, więc często staram się je przygotowywać 🙂 Zawsze szybko znikają z talerzy. Mnie cieszy to, że moja rodzina woli takie słodkości niż czekolady, batony itp. Kokosanki zyskują też zawsze uznanie naszych gości. Wykonanie jest bardzo proste i przy niewielkim wysiłku można stworzyć coś naprawdę pysznego 🙂 Polecam 🙂