Przepis na to ciasto, dostałam od fanki Pani Zosi 🙂 Jest to jeden z najlepszych przepisów na ciasto drożdżowe, które zrobisz bez wysiłku. Ciasto znakomicie rośnie, można tutaj dodać masę serową, ulubione owoce i kruszonkę. Użyłam foremki o wymiarach 24 x 30 cm, i jak widać na zdjęciach, zdecydowanie można użyć foremki w większym rozmiarach.
Polecam to ciasto do śniadaniówki, do kubka gorącego mleka, na weekend dla całej rodziny 🙂
Składniki na ciasto bez wyrabiania
– 3 jajka
– 50 g. świeżych drożdży lub 7 g. instant
– 3/4 szklanki cukru
– 1 szklanka letniego mleka ( nie gorącego )
– 1/2 szklaki oleju
– 500 g. mąki pszennej
– 4 starte jabłka
Kruszonka
– 6 łyżek mąki
– 3 łyżki cukru
– 3 łyżki miękkiego masła
Do miski wbij jajka, dokładnie rozkłóć rózgą kuchenną. Masę jajeczną, równomiernie posyp pokruszonymi drożdżami, lub drożdżami instant. W podobny sposób dodaj cukier. Dolej mleko i olej. Składników nie mieszamy.
Miskę przykryj ściereczką, i zostaw w ciepłym miejscu do wyrastania, na 3 godziny.
Następnie dodaj mąkę, wszystko dokładnie wymieszaj.
Blaszkę o wymiarach 24 x 30 cm ( można użyć większej ), wyłóż papierem do pieczenia, masę przełóż na blaszkę, wyrównaj powierzchnię. Ponownie przykryj ściereczką i zostaw w cieple do wyrastania, na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
Składniki na kruszonkę, połącz w dłoniach. Starte jabłka rozłóż na ciasto, jeżeli jabłka są bardzo soczyste, można wycisnąć trochę soku. Na jabłka, pokrusz kruszonkę.
Ciasto piekłam w temperaturze 170 – 180 stopni, około 35 minut. Ciasto powinno się przyrumienić, a boki ciasta, powinny odejść od boków blaszki. Gotowe ciasto zostawiam do przestudzenia 🙂
Smacznego 🙂
11 komentarzy
Najlepsze że śliwkami, piechotą.
O tak, na pewno, śliwki pieczone uwielbiam <3
uwielbiam drożdżowe ciasta!
Pozdrawiam Madzia 🙂
Takie szybkie drożdżowe lubię najbardziej 😉
Robię coś podobnego. Drożdżówkę sypaną z przepisu Ewy Wachowicz. Człowiek się nie umęczy wyrabianiem, a ciasto rośnie pięknie.
Wypróbuje Małgosia, zawsze ciasto drożdżowe wyrabiałam. Dzięki za przepis
Polecam Samanta i Pozdrawiam 🙂
Dość ciekawy przepis . Zastanawia mnie tylko przelicznik świeżych drożdży na instant.
25 gram świeżych = 7 gram instant według internetu .W tym przepisie jest podane 50 gram świeżych to 7 gram instant czy to jest prawidłowy przelicznik na ten przepis .
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Tak, ja stosuje taki przelicznik w stosunku do ilości mąki. 7 g. instant na 500 g mąki 🙂
Marzena ma racje, dokladnie uzywa sie w gastronomii i cukiernictwie zamiennik 1/3 instant wagi swiezych, to 7 g instant = 21 g swiezych, na 1/2 kg maki , na ciasto i do chleba, 50 g swiezych na 1 kg maki
Geo