Tym razem upiekłam chleb pszenno – orkiszowy na drożdżach, dla leniwych. Rekomendacja trochę słaba, ale nic z tych rzeczy, ponieważ chleb jest smaczny i posiada cechy dobrego chleba na zakwasie, nie kruszy się i długo utrzymuje świeżość.
Chleb piekłam na ekologicznej mące chlebowej z dodatkiem orkiszowej razowej. Wieczorem połącz składniki, daj ciasto do lodówki na całą noc. Rano upieczesz pyszny, pachnący chleb. Bardzo polecam ten przepis, na chleb codzienny 🙂
Składniki na prosty chleb na drożdżach
– 500 g mąki pszennej chlebowej
– 100 g mąki orkiszowej razowej
– płaska łyżka soli
– 7 g drożdży instant
– 2 łyżki dobrego oleju
– płaska łyżka brązowego cukru
– 500 ml. letniej wody
Dodatkowo – olej, płatki owsiane
Foremkę o wymiarach 13 x 30 cm, posmaruj olejem i posyp płatkami owsianymi. Suche składniki daj do miseczki, dokładnie pomieszaj.
Do suchych składników, dodaj wodę i olej. Wyrabiaj ciasto kilka minut ręcznie, lub za pomocą haka.
Kiedy składniki dokładnie się połączą, przełóż ciasto do naoliwionej miseczki, przykryj folią spożywczą i daj do lodówki, na około 10 godzin. Najlepiej przygotuj ciasto wieczorem.
Rano wyciąg ciasto z lodówki i zostaw na 30 minut, do ocieplenia. Następnie, ponownie krótko pomieszaj ciasto i przełóż do foremki. Wierzch chleba, posyp płatkami owsianymi. Odstaw do ponownego wyrastania, na 60 około minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni, wnętrze piekarnika dokładnie spryskaj wodą. Chleb pieczemy około 30 minut w temp. 200 stopni i 20 minut w temperaturze 190 stopni. Chlebek powinien się mocno przyrumienić.
Gotowy chleb, ostrożnie wyciągam z piekarnika i z foremki. Zostawiam na kratce do schłodzenia.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Chlebek wygląda perfekcyjnie, bardzo lubię takie dziurki i chrupiącą skórkę 🙂
Ja robię taki w wersji bez glutenu 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję, natomiast Panią Dorotę poproszę o przepis bez glutenu
Można spróbować, gotowej mieszanki mąk bez glutenu, do wypieku chleba 🙂
Ja trzymam zakwas w lodówce i piekę przynajmniej raz w tygodniu jakiś chlebek. Mam jednak problem z orkiszowym na zakwasie, jak dla mnie wychodzi jakiś… za kwaśny. Fajnie, że trafiłam na ten przepis, spróbuję z drożdżami 🙂
Ja dodaję zdecydowanie mniejszą część orkiszowej, koniecznie wypróbuj ten przepis 🙂
Muszę spróbować z tego przepisu , bo piszesz , że długoterminowy .Wygląda apetycznie .
Ostatnio też wpadłam w manię pieczenia chleba. Twój wygląda rewelacyjnie.