Laksa jest bardzo popularna w Malezji i Singapurze, ale wiele restauracji w polskich i europejskich miastach, szczyci się tym, że serwuje nawet kilka rodzajów tej pysznej, malezyjskiej zupy. Malezja i Singapur, to prawdziwy mix kulturowy, przenikają się tutaj smaki z Indii, Chin, Tajlandii. Bliskość morza i muzułmański charakter krajów, również mają wpływ na kuchnię malezyjską.
Do mojej laksy, oprócz dyni, dodałam mięso drobiowe, makaron ryżowy, mleczko kokosowe i warzywa korzeniowe. Singapurska pasta laksa to nic innego, jak trawa cytrynowa, czosnek, kurkuma, papryczka chili, galangal, szalotki, suszone krewetki, cukier, sól, olej sojowy 😀
Gotowa pasta, bardzo skraca czas przygotowania laksy, przy czym znakomicie ją ożywia smakowo. Jedna z moich ulubionych, rozgrzewających, jesiennych zup.
Polecam tą super smaczną zupę, na domowe obiady i imprezy, smak na pewno pozytywnie zaskoczy gości 🙂
Składniki na dyniową laksę
– 1/3 małej dyni hokkaido
– 1 pierś z kurczaka
– 1 marchewka
– 2 ziemniaki ( opcjonalnie słodkie ziemniaki )
– 2 łyżki pasty laksa
– 4 mniejsze szalotki
– 250 ml. mleczka kokosowego
– 150 g makaronu ryżowego
– sól do smaku ( opcjonalnie )
– 7 szklanek wody
– świeże zioła ( posiekana dymka, kolendra )
– olej do smażenia
Warzywa korzeniowe obierz i pokrój w kostkę. Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ pokrój ma mniejsze kawałki.
Pierś kurczaka, zalej zimną wodą. Gotuj, na małym ogniu do miękkości z dodatkiem soli ( 1/2 łyżeczki ). Następnie wyciągnij mięso z wywaru i odłóż do schłodzenia.
Na rozgrzany olej, daj posiekane szalotki, kiedy cebulki zmiękną, dodaj pastę laksa, wszystko chwilę podgrzewaj mieszając.
Schłodzone mięso, poszarp lub pokrój na paseczki. Do garnka dorzuć dynię, marchewkę i ziemniaki. Gotuj do miękkości.
Pod koniec gotowania, dodaj pastę laska z szalotką, oraz mleczko kokosowe. Wszystko gotuj ma małym ogniu, kolejne 5 – 10 minut. W razie potrzeby, dopraw do smaku solą.
Makaron ryżowy, przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
Gotową zupę zmiksuj na krem. Podaj z makaronem ryżowym, poszarpanym mięsem drobiowym i posiekaną dymką 🙂
Smacznego 🙂
Zachęcam do eksperymentów z tym przepisem, można zwiększyć lub zmniejszyć ilość pasty. Można dodać inne warzywa, zrezygnować z mięsa drobiowego i dodać np. krewetki. Można dodać szpinak, liście mięty, kiełki soi itp.
Wpis we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata
8 komentarzy
Świetny dodatek makaronu
Nie znam tej pasty! Jak to się stało!?!? Dziękuję za inspirację 🙂
Polecam, bardzo ciekawa zupa 🙂
w sam raz na jesienne dni
O. bardzo ciekawe, nigdy nie jadłam, z chęcią bym przetestowała ten przepis 🙂
Wygląda pysznie – chętnie bym spróbowała 🙂
Bardz smaczna – właśnie przetestowane. Polecam łowcom ciekawych smaków.
Dziękuję za miły komentarz 🙂 Osobiście bardzo lubię smak pasty laksa i pasty curry 😛