Home Dania i dodatki Kopytka z pesto z jarmużu

Kopytka z pesto z jarmużu

autor admin
Kopytka z pesto z jarmużu
Print Friendly, PDF & Email

Moje ulubione pesto z jarmużu, pestek słonecznika, długo dojrzewającego sera i delikatnej oliwy z oliwek. Zwykle robię pesto na szybko z makaronem, tym razem zrobiłam kopytka. Pesto w połączeniu z gorącymi kopytkami, smakuje wyśmienicie. Ser się rozpływa, a składniki nabierają aromatu.
Moja propozycja na pożywny, bezmięsny i smaczny obiad dla całej rodziny 🙂

Kopytka z pesto z jarmużu

Kopytka z pesto z jarmużu

Składniki na kopytka

– 450 g ugotowanych i odparowanych ziemniaków
– 4-5 łyżek mąki + do posypania blatu
– 1 jajko

Składniki na pesto

– 2 większe liście jarmużu
– 3 łyżki ziaren słonecznika
– 2 – 3 łyżki startego, twardego sera typu parmezan
– 2 małe ząbki czosnku
– 5 łyżek delikatnej oliwy

Ziemniaki przepuść przez wyciskarkę, dodaj jajko i mąkę. Masę wyrabiaj na elastyczne i zwarte ciasto.

Na posypanym mąką blacie, uformuj wałeczki o średnicy 2- 3 cm. Wałeczki potnij w poprzek na wąskie kopytka.

Zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę soli. Do gotującej wody partiami wrzucaj kopytka, kiedy kluseczki wypłyną, gotuj około 1-2 minuty i od razu wyciągaj łyżką cedzakową. Czas gotowania, zależy od wielkości klusek.

Liście jarmużu potnij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na pesto, dokładnie zmiksuj.

Pesto dodaj do gorących klusek, od razu podawaj. Kopytka można podać np. na wczesną kolacje, smakują również odgrzewane na patelni. Smacznego 🙂

Powiązane posty

8 komentarzy

Magdalena 9 lipca 2020 - 13:32

kocham kopytka, a to pesto musi być pyszne!

Odpowiedź
napiecyku 9 lipca 2020 - 14:19

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Iwona.T 9 lipca 2020 - 20:09

Pychotka, muszę sobie takie zrobić 🙂

Odpowiedź
napiecyku 9 lipca 2020 - 20:12

na pewno warto spróbować 🙂

Odpowiedź
Magda 10 lipca 2020 - 00:41

Wow, pyszne danie 🙂 strasznie dawno nie jadłam kopytek, teraz będą za mną chodzić 🙂

Odpowiedź
Słodko Słodka 12 lipca 2020 - 08:06

Nigdy nie robiłam pesto z jarmużu, a to błąd, trzeba będzie nadrobić 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedź
Kamila 12 lipca 2020 - 16:25

Bardzo ciekawy pomysł! Ja zwykle przygotowuję kopytka w tradycyjnej wersji, jednak chętnie spróbuję czegoś nowego. Lubię wykorzystywać pesto w mojej kuchni. Wcześniej korzystałam z gotowych, ale myślę, że domowe będzie znacznie smaczniejsze. Przepis na pesto wykorzystam również do innych dań 🙂

Odpowiedź
napiecyku 12 lipca 2020 - 17:03

Dziękuję i polecam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz