Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Torcik jogurtowy z galaretką

Torcik jogurtowy z galaretką

autor admin
Torcik jogurtowy z truskawkami
Print Friendly, PDF & Email

Idealny deser na lato, bardzo lekki i delikatny. Torcik składa się z trzech warstw – z biszkoptów, jogurtowej pianki i owoców zatopionych w galaretce.
Jeżeli masz apetyt na aromatyczne truskawki i coś lekkiego do kawy, serdecznie polecam taki deser 🙂

Torcik jogurtowy z galaretką

Torcik jogurtowy w truskawkami i galaretką


Składniki na torcik jogurtowy z truskawkami

– 800 g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
– 200 g śmietany kremówki mocno schłodzonej
– 3 łyżki cukru pudru
– 3 łyżki żelatyny
– 2 galaretki o smaku truskawkowym + 700 ml. wody
– 200 g truskawek ( mogą być poziomki, borówki, maliny )
– około 20 szt. biszkoptów okrągłych

Spód foremki o średnicy 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Papier rozłóż na okrągłym spodzie, zaciśnij boki foremki.

W 700 ml. gorącej wody, rozpuść galaretki. Po przestudzeniu, odstaw w chłodne miejsce do delikatnego stężenia. Galaretka powinna pozostać płynna.

Na spodzie, ciasno rozłóż biszkopty.

Żelatynę zalej chłodną wodą ( około 8 łyżek ), pomieszaj i odstaw do napęcznienia.

Schodzoną kremówkę, ubij na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę, dokładnie pomieszaj z jogurtem.

Żelatynę postaw na bardzo małym ogniu. Intensywnie mieszaj do rozpuszczenia. Żelatyna nie powinna się przegrzać, ponieważ wtedy straci właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę, odstaw do przestudzenia.

Do żelatyny dodaj kilka łyżek masy jogurtowo – śmietanowej, pomieszaj. Dodaj do reszty masy i ponownie pomieszaj.

Masę śmietanowo -jogurtową przełóż na biszkopty, wyrównaj powierzchnię. Daj do lodówki na 15 minut.

Po tym czasie, na wierzchu rozłóż truskawki ( mogą być pokrojone na mniejsze kawałki ) i rozlej tężejącą galaretkę.

Torcik daj do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego 🙂

Uwagi – Śmietana powinna być mocno schłodzona. Ważne, żeby jogurt był w temperaturze pokojowej, a żelatyna lekko schłodzona. Zbyt duża różnica temperatur, może spowodować, że żelatyna się zetnie w kontakcie z jogurtem. Jeżeli zdarzy się, że żelatyna się zetnie, masę można uratować, stawiając miseczkę na garnku z gorącą wodą i intensywnie mieszać.

Torcik jogurtowy z truskawkami

Torcik jogurtowy z truskawkami

Powiązane posty

4 komentarze

Katarzyna 14 czerwca 2020 - 20:00

pyszny torcik

Odpowiedź
Patrycja Reszko 15 czerwca 2020 - 18:07

Wyśmienicie się prezentuje!

Odpowiedź
Magda Keller 15 czerwca 2020 - 18:31

Uwielbiam, ten torcik kojarzy mi się z latem i oczywiście z truskawkami 🙂 w sezonie truskawkowym takie ciasto musi być 🙂

Odpowiedź
napiecyku 15 czerwca 2020 - 18:34

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz