Home Dania i dodatki Dobre spaghetti z warzywnym sosem

Dobre spaghetti z warzywnym sosem

autor admin
Spaghetti w warzywnym sosie
Print Friendly, PDF & Email

Kiedy nie mam pomysłu na obiad, zwykle sięgam po makaron spaghetti i wymyślam przeróżne sosy, na bazie pomidorów.

Tym razem, zrobiłam wegetariańskie spaghetti z selerem naciowym, pieczarkami, cebulką i sosem pomidorowym. W sezonie letnim, lepiej wykorzystać świeże, zmiksowane pomidory. Jeżeli chcesz utrzymać zdrowszą wersję potrawy, użyj makaron razowy lub z pszenicy durum.

Polecam na zdrowy obiad, dla całej rodziny 🙂

Składniki na spaghetti z warzywami / 2 porcje

  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti ( klasyczny, razowy lub z pszenicy durum )
  • 2 cebulki pokrojone w cienkie piórka
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 8 pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 6 płatków suszonych pomidorów drobno posiekanych
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 2 łyżki startego sera żółtego ( np. Bursztyn )
  • przyprawy do smaku np. domowa kostka rosołowa
  • oliwa lub olej do smażenia

Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.

Na dużej patelni, rozgrzej olej lub oliwę. Dodaj cebulę, kiedy cebulka zmięknie, dodaj seler naciowy i czosnek. Całość smaż chwilę mieszając.

Dodaj suszone pomidory i pieczarki. Wszystko pomieszaj i duś pod przykryciem, około 10 minut. Dodaj sos z pomidorów, pomieszaj i ponownie wszystko podgrzewaj.

Całość dopraw do smaku, tak jak lubisz. Gorący sos, wyłóż na makaron, posyp startym serem i od razu podawaj 🙂 Smacznego 🙂

Powiązane posty

5 komentarzy

Magdalena 20 stycznia 2020 - 19:50

kocham wszystko co ma w sobie makaron!

Odpowiedź
napiecyku 20 stycznia 2020 - 20:04

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 21 stycznia 2020 - 15:16

Taki obiad zawsze się sprawdza i robi się szybko 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 22 stycznia 2020 - 19:10

O tak, makaron to u mnie takie obiadowe koło ratunkowe. Można go łączyć na wiele sposobów z różnymi dodatkami i zawsze dobrze smakuje.

Odpowiedź
Patrycja Reszko 29 stycznia 2020 - 14:15

Bardzo dobre spaghetti!

Odpowiedź

Zostaw komentarz