Kiedy nie mam pomysłu na obiad, zwykle sięgam po makaron spaghetti i wymyślam przeróżne sosy, na bazie pomidorów.
Tym razem, zrobiłam wegetariańskie spaghetti z selerem naciowym, pieczarkami, cebulką i sosem pomidorowym. W sezonie letnim, lepiej wykorzystać świeże, zmiksowane pomidory. Jeżeli chcesz utrzymać zdrowszą wersję potrawy, użyj makaron razowy lub z pszenicy durum.
Polecam na zdrowy obiad, dla całej rodziny 🙂
Składniki na spaghetti z warzywami / 2 porcje
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti ( klasyczny, razowy lub z pszenicy durum )
- 2 cebulki pokrojone w cienkie piórka
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
- 8 pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 6 płatków suszonych pomidorów drobno posiekanych
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 2 łyżki startego sera żółtego ( np. Bursztyn )
- przyprawy do smaku np. domowa kostka rosołowa
- oliwa lub olej do smażenia
Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
Na dużej patelni, rozgrzej olej lub oliwę. Dodaj cebulę, kiedy cebulka zmięknie, dodaj seler naciowy i czosnek. Całość smaż chwilę mieszając.
Dodaj suszone pomidory i pieczarki. Wszystko pomieszaj i duś pod przykryciem, około 10 minut. Dodaj sos z pomidorów, pomieszaj i ponownie wszystko podgrzewaj.
Całość dopraw do smaku, tak jak lubisz. Gorący sos, wyłóż na makaron, posyp startym serem i od razu podawaj 🙂 Smacznego 🙂
5 komentarzy
kocham wszystko co ma w sobie makaron!
Pozdrawiam Madzia 🙂
Taki obiad zawsze się sprawdza i robi się szybko 🙂
O tak, makaron to u mnie takie obiadowe koło ratunkowe. Można go łączyć na wiele sposobów z różnymi dodatkami i zawsze dobrze smakuje.
Bardzo dobre spaghetti!