Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Zdrowe ciasteczka z daktylami

Zdrowe ciasteczka z daktylami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Zdrowe ciasteczka – batoniki, które w zasadzie mają prosty skład. Kruche ciastko, na nim warstwa masy daktylowej, całość zwieńczona gorzką czekoladą, która przełamuje słodycz świeżych daktyli.

Przepis zmodyfikowany, podpatrzony od Pawła Małeckiego –>klik. Takie energetyczne przysmaki, będą idealną przekąską dla małych i dużych łasuchów 🙂

Składniki na masę daktylową

Składniki na ciasteczkowe spody

  • 150 -160 g Mąka chlebowa razowa typ 1050
  • 1 małe jajko
  • 40 g masła
  • łyżka masy daktylowej

Dodatkowo – 80 g gorzkiej czekolady

Świeże daktyle, zmiksuj z sokiem limonki. Daktyle suszone, należy namoczyć przez całą noc, odcedzić i zmiksować z niewielką ilością wody.

Mąkę daj do miseczki, dodaj masło pokrojone na kawałki, jajko i łyżkę zmiksowanej masy daktylowej. Całość połącz na gładkie i elastyczne ciasto.

Ciasto spłaszcz otwartą dłonią i daj między dwa kawałki folii spożywczej. Rozwałkuj ma placek o grubości około 5 mm. Ciasto potnij na paski o szerokości około 2 cm. i długości około 10 cm.

Paseczki ciasta ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopi, około 15 minut, do czasu, kiedy się lekko przyrumienią. Odstaw do przestudzenia.

Przestudzone paseczki, posmaruj cienką warstwą masy daktylowej. Można to zrobić za pomocą szprycy.

Czekoladę rozpuść na bardzo małym ogniu, z dodatkiem kilku łyżek mleka lub śmietanki. Za pomocą łyżki, udekoruj batoniki czekoladą.

Gotowe ciasteczka, daj do lodówki do schłodzenia 🙂 Smacznego 🙂

Wpis we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata

Powiązane posty

10 komentarzy

Magdalena 1 grudnia 2019 - 06:46

pysznie wyglądają 🙂

Odpowiedź
napiecyku 1 grudnia 2019 - 09:50

Dziękuję Madzia 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 1 grudnia 2019 - 14:10

Wyglądają elegancko i na pewno są bardzo pyszne 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 2 grudnia 2019 - 15:23

Porywam kilka!

Odpowiedź
napiecyku 2 grudnia 2019 - 15:37

Smacznego 😀

Odpowiedź
Iwona 2 grudnia 2019 - 19:17

Superaśnie wyglądają i skosztowała bym takiego ciasteczka 😀

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 3 grudnia 2019 - 10:29

Masz rację. Podstawa to dobry skład. Dzisiaj to większość powinniśmy piec samodzielnie, bo to co jest w sklepach…przeraża

Odpowiedź
napiecyku 3 grudnia 2019 - 12:52

Dokładnie, trochę wysiłku włożonego w samodzielnie upieczone ciasto czy ciasteczka, tylko nam wyjdzie na zdrowie 🙂

Odpowiedź
beti 3 grudnia 2019 - 12:53

Muszą być pyszne 🙂

Odpowiedź
Magdalena 3 grudnia 2019 - 14:26

Takie batoniki-ciastka uwielbiam. Sama wciąż szukam sposobów na zdrowsze desery i przekąski. :)idealne dla mnie.

Odpowiedź

Zostaw komentarz