Home Na słodkoCiasta z serem i serniki Sernik bardzo delikatny

Sernik bardzo delikatny

autor admin
Delikatny sernik
Print Friendly, PDF & Email

Bardzo delikatny i puszysty sernik, bez kruchego spodu. Idealny do niedzielnej kawy i na małe rodzinne spotkania. Przepis wypatrzyłam, na grupie kulinarnej i miał tyle pozytywnych recenzji, że postanowiłam go wypróbować. Zredukowałam jednak ilość masła. Polecam bardzo 🙂

Składniki na delikatny sernik

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 170 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 6 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 100 g kaszy manny
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub cytrynowego

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło ucieraj z cukrem, na puszystą masę. Dodaj stopniowo żółtka i nadal ucieraj.

Dodaj ser i aromat, dokładnie połącz składniki. Następnie dodaj składniki suche – kaszkę, budyń w proszku i proszek do pieczenia, ponownie pomieszaj.

Osobno ubij białka na puszystą pianę i delikatnie połącz z masą sernikową. Nie ucieraj za długo, ponieważ mocno napowietrzona masa, spowoduje, że sernik opadnie po pieczeniu.

Dno foremki o średnicy 26 – 28 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Boki foremki natłuść od wewnątrz. Posmaruj np. olejem lub masłem.

Masę przelej do foremki, wyrównaj powierzchnię. Sernik daj do piekarnika, piecz około 60 minut, w temperaturze 160 stopni, do lekkiego zrumienienia. Odstaw do przestudzenia 🙂

Smacznego 🙂

Powiązane posty

2 komentarze

Iwona 5 września 2019 - 22:35

Super są takie serniczki, lekkie i puszyste 🙂

Odpowiedź
justyna Mróz 18 września 2019 - 18:27

Świetny mega delikatnie wygląda <3 :d

Odpowiedź

Zostaw komentarz