Jagodzianki, to bardzo aromatyczne bułeczki drożdżowe, po brzegi wypełnione soczystymi borówkami leśnymi 🙂
Pyszna propozycja, na leniwe weekendowe śniadania dla całej rodziny 🙂
Składniki na jagodzianki
Zaczyn
- 25 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Ciasto
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 małe jajka
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła
Nadzienie
- 400 g jagód
- 2 – 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
Przygotuj zaczyn. Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj letnie mleko, mąkę i cukier. Całość pomieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do zaczynu, dodaj przesianą mąkę, rozkłócone jajka z cukrem, oraz rozpuszczone i ostudzone masło.
Ciasto wyrabiaj do czasu, kiedy będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ścianek miseczki. Miskę z ciastem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 60 minut.
Czyste i osączone jagody, wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto, podziel na dwie równe części. Każdą część, uformuj w grubszy walec i podziel nożem na 6 równych części.
Każą część uformuj na grubszy placek. Na każdy placek, nałóż łyżkę nadzienia, boki dokładnie zwiń i sklej, podobnie jak postępujesz, przy krokietach.
Blaszkę do pieczenia, wyłóż papierem do pieczenia. Bułeczki układaj w niewielkich odstępach. Wierzch bułeczek, posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Piecz w temp. 180 stopni, około 25 minut, do zrumienienia 🙂
Gotowe jagodzianki, odstaw do przestudzenia 🙂 Smacznego 🙂
Źródło wpisu –> zobacz tutaj
9 komentarzy
cudowne!!! az chce się sięgnąć po kilka
wspaniale wyglądają 🙂
Super, pięknie wyglądają 🙂
Idealne. Wyglądają świetnie 🙂 Mega smacznie
OMG!!!! nawet nie wiesz ile byśmy dały za taką domową bogato nadzianą jagodziankę <3
😀 <3
Moje smaki lata…
Czy można użyć jagód mrożonych?
Tak, ale proszę posypać mąką lub cukrem pudrem 🙂