Pyszna, orzeźwiająca galaretka / konfitura z czerwonej porzeczki. Absolutnie delikatna i wyjątkowa w smaku. Owoce porzeczki, zawierają naturalne pektyny, dzięki nim, galaretka po gotowaniu, sama gęstnieje. Jeżeli chcesz skrócić czas gotowania, możesz dodać cukier żelujący.
Galaretkę podaj z naleśnikami, lub ze świeżym pieczywem. Zimą, będzie miłym wspomnieniem, smaków i zapachów minionego lata 🙂
Składniki na galaretkę z porzeczki / 8 słoiczków o pojemności 150 ml
- 2 kg. czerwonej porzeczki
- 1 kg. cukru
- 40 g cukru żelującego ( opcjonalnie )
Porzeczkę obierz z szypułek. Dokładnie umyj, pod bieżącą wodą.
Daj do garnka lub rondla, z szerokim i grubym dnem. Postaw na gaz.
Rozgnieć owoce np. drewnianym tłuczkiem, dodaj cukier i pomieszaj. Owoce gotuj około 40 minut, na niedużym ogniu, mieszając od czasu, do czasu. Kiedy masa nieco zgęstnieje, odstaw do lekkiego przestudzenia.
Przecedź owoce, sok może zostać w garnku. Owoce dokładnie przetrzyj przej gęste sito. Jeżeli posiadasz, możesz użyć wyciskarki ślimakowej.
Przetarty mus, dodaj do soku, wszystko dokładnie pomieszaj rózgą kuchenną. Podgrzewaj jeszcze, około 20 minut, do zgęstnienia.
Pod koniec gotowania, dodaj cukier żelujący. Jeżeli używasz cukru żelującego, możesz skrócić czas gotowania.
Słoiki i nakrętki dokładnie umyj i wyparz. Brzegi słoików i nakrętki, wytrzyj do sucha. Mocno gorącą galaretkę, nałóż do słoików i od razu zakręcaj. Po przestudzeniu, odstaw w chłodne miejsce 🙂 Galaretka mocniej stężeje, kiedy postoi około 7 dni w chłodnym miejscu
9 komentarzy
moja ukochana!
super, gdy bylam mała często jadłam czerwoną porzeczkę. czas do niej wrócić 😉
Uwielbiam nie tylko na kanapki czy placuszki, ale dodaję też do ciasta:)
Z ciastem, bardzo fajny pomysł. Sprawdzi się też do makaronu z serem 🙂
Mam ochotę też zrobić w tym roku 🙂
Uwielbiamy porzeczki a szczególnie czarną w postaci konfitury lub dżemu a nawet galaretki 🙂
świetna!!! i jakie ładne zdjęcia
Czy wyjdzie również z mrożonych ?
Oczywiście 🙂