Home Dania i dodatki Przepis na delikatne naleśniki

Przepis na delikatne naleśniki

autor admin
Przepis na delikatne naleśniki
Print Friendly, PDF & Email

Bardzo delikatne, puszyste naleśniki na lato. Receptura, nieznacznie różni się od przepisu na tradycyjne naleśniki. Tutaj oddzielam żółtka od białek i białka ubite na sztywno z solą, dodaję do ciasta na końcu.

Naleśniki podaj z sezonowymi owocami, jabłkami smażonymi z cynamonem lub z serkiem śmietankowym 🙂

Składniki na delikatne naleśniki / około 11 sztuk

  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody niegazowanej
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • sól na koniec małej łyżeczki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 łyżka oleju

W miseczce, wymieszaj rózgą kuchenną – wodę, mleko i żółtka.

Dodaj przesianą mąkę, zmiksuj wszystko na małych obrotach. Dodaj cukier i olej, ponownie pomieszaj składniki.

Białka ubij na sztywno z solą. Sztywną pianę, dodaj do ciasta, ostrożnie pomieszaj składniki.

Ciasto odstaw na 30 minut.

Naleśniki smaż na średnim ogniu, na patelni do naleśników z nieprzywierającym dnem. Na początku smażenia i co 3 – 4 naleśnik, posmaruj patelnię pędzelkiem zanurzonym w oleju.

Podaj z owocami, konfiturą, jabłkami smażonymi z cynamonem, twarogiem, jogurtem lub śmietaną….mniam 😛

Powiązane posty

11 komentarzy

Patrycja Reszko 1 lipca 2019 - 16:02

Najlepszy obiad na upał!

Odpowiedź
Galina 28 lipca 2024 - 14:59

Dlaczego odstawiacie ciasto na naleśniki na 30 minut. To gluten więc naleśniki będą gumowe.

Odpowiedź
admin 28 lipca 2024 - 20:44

Często tak robię z ciastem na naleśniki, ciasto delikatnie gęstnieje, ale naleśniki nie są gumowe.

Odpowiedź
Magdalena 1 lipca 2019 - 16:25

idealne:)

Odpowiedź
Magda 2 lipca 2019 - 17:56

Naleśniki uwielbiam w każdej wersji, takie z ubitym białkiem są bardzo lekkie i puszyste, pychotka 🙂

Odpowiedź
Iwona 6 lipca 2019 - 18:50

Moja mama czasem takie naleśniki przygotowywała 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 7 lipca 2019 - 21:19

Naleśniki są najlepsze na każdą porę dnia 😀

Odpowiedź
Anna 4 stycznia 2020 - 22:38

Ciekawy przepis próbowałam 🙂
Polecam jak również i ten: http://kuchniaposasiedzku.pl/przepis-na-nalesniki/

Odpowiedź
Gosia 17 kwietnia 2023 - 10:52

Pierwszy mój komentarz na tego typu przepisnikach. Naleśniki z powyższego przepisu to kpina. Rozpadające się i przywierajace do patelni ciasto. Szczerze odradzam

Odpowiedź
admin 19 kwietnia 2023 - 11:52

Po Twoim komentarzu, zrobiłam te naleśniki w tygodniu i są bez zarzutu. Czasami naleśniki przywierają, kiedy patelnia jest porysowana, za mało natłuszczona, słabo nagrzana.

Odpowiedź
Ela 22 kwietnia 2023 - 07:20

Zrobiłam z podanego przepisu i wyszly rewelacyjnie delikatne i miękkie i bardzo smaczne.

Odpowiedź

Zostaw komentarz