Szybka, lekko ostra potrawka z kurczakiem i roślinami strączkowymi, w kremowym sosie curry z mleczkiem kokosowym. Jest bardzo pożywna i wartościowa odżywczo. Orientalne potrawki curry, za każdym razem zaskakują innym smakiem, w zależności od tego jakich użyjemy przypraw. To miła odmiana, po tradycyjnych daniach. Polecam serdecznie 🙂
Składniki / 2 porcje
- 1 filet kurczaka pokrojony na małe kawałki
- szklanka fasolki szparagowej mrożonej
- puszka gotowanej cieciorki
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 250 ml. mleczka kokosowego
- 1/2 łyżki curry w proszku lub płaska łyżka pasty curry
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki soku z limonki
- olej roślinny do smażenia lub masło klarowane
Na dużej patelni, podgrzej olej lub masło klarowane. Dodaj papryczkę, czosnek i pastę curry lub proszek curry. Całość chwilę podgrzewaj mieszając.
Mięso otocz w mące kukurydzianej, daj na patelnię. Kurczaka smaż na rumiano z każdej strony, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj marchewkę i fasolkę, wszystko pomieszaj i ponownie smaż, do czasu, kiedy warzywa lekko zmiękną.
Dodaj cieciorkę i mleczko kokosowe. Całość gotuj na małym ogniu, do czasu, kiedy sos lekko się zredukuje. Na końcu dodaj sok z limonki.
Gotowa potrawka smakuje z ryżem lub z indyjskim chlebkiem naan 🙂 Smacznego 🙂
7 komentarzy
bardzo aromatyczna:)
Nasze smaki 🙂 Pyszności 🙂
Potrawkę bym zjadła ale bez curry bo nie lubię 😉
Nie wszyscy lubią curry, ale może spróbuj zastąpić je kurkumą 🙂
Na pewno syci 🙂
Pyszne i zdrowe danie 🙂 Uwielbiam curry i dość często je robię. Z fasolką szparagową jest bardzo smaczne. Nie robiłam jeszcze z ciecierzycą i chętnie wypróbuję 🙂
Ostatnio polubiłyśmy curry a takiej potrawki jeszcze nie jadłyśmy 😀