Home Dania i dodatki Pieczona pierś indyka do kanapek

Pieczona pierś indyka do kanapek

autor admin
pieczona pierś indyka do kanapek
Print Friendly, PDF & Email

Mięso indyka jest uznawane za najzdrowsze i najmniej kaloryczne, przy tym wyróżnia się wysoką zawartością białka, witamin z grupy B i niektórych minerałów, a niską zawartością cholesterolu. Pierś indyka lubi marynaty i zapiekanie w zamkniętym naczyniu, ponieważ łatwo ją przesuszyć.

Przygotowanie pieczonej piersi indyka , nie jest problematyczne, wystarczy zamarynować mięso i zapiec w piekarniku. Mięso zapiekam w naczyniu ceramicznym z pokrywką. W sklepach są obecnie dostępne naczynia różnej wielkości, można w nich zapiec mniejszy kawałek mięsa, dla małej rodziny.

Pokrywkę ściągam dopiero w końcowej fazie pieczenia. Gotowe mięso zostawiam do schłodzenia i daję do lodówki. Tak przygotowany filet, będzie również, znakomitym dodatkiem do dietetycznego obiadu. Podaj kilka cienkich plasterków indyka z różyczkami brokuła, gotowanego na parze 🙂

Składniki

  • około 700 g piersi indyka

Składniki na marynatę

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 4 łyżeczki octu z białego wina
  • 1/2 łyżeczki z ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 cebula pokrojona w piórka

Składniki na marynatę dokładnie mieszam.

Umytą i osuszoną pierś indyka, nacieram marynatą i odstawiam na 60 minut w chłodne miejsce. Mięso zwijam w rulonik za pomocą sznurka kuchennego, daję do pojemnika do zapiekania i przykrywam pokrywką.

Całość daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekam 1 godzinę, ściągam pokrywkę i zapiekam jeszcze 15 minut, do mocnego zrumienienia powierzchni mięsa.

Mięso można odstawić do wystudzenia i dać na kilka godzin do lodówki.

Soki z pieczeni, które zgromadziły się na dnie naczynia, można wykorzystać do przyrządzenia sosu ==> Do soku, dolewam 1/2 szklanki wrzątku, dodaję 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub mąki z ciecierzycy, rozprowadzonej w zimnej wodzie. Całość mieszam i gotuję na małym ogniu, około 2 minuty. Sos można doprawić i przecedzić przez sitko. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

4 komentarze

Sosna 14 listopada 2018 - 19:15

Piękna! Jak malowana 🙂

Odpowiedź
Magdalena 14 listopada 2018 - 20:52

pyszna 🙂

Odpowiedź
Ania 15 listopada 2018 - 14:32

Bardzo apetycznie wygląda i jestem pewna, że smakuje pysznie 🙂

Odpowiedź
Iwona 15 listopada 2018 - 18:09

Pysznie wygląda, idealna na kanapeczki 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz