Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Kaczka w różnych odsłonach – jak ją przyrządzić?

Kaczka w różnych odsłonach – jak ją przyrządzić?

autor admin
Kaczka - jak ją przyrządzić
Print Friendly, PDF & Email

Kaczka, choć wraca powoli na polskie stoły, jest jednym z mniej popularnych mięs drobiowych. Dawniej podawana była często – jednym z symboli polskiej kuchni jest w końcu staropolska kaczka serwowana z pieczonymi jabłkami. Później jednak została „zakazana” przez dietetyków, ponieważ (nie da się ukryć) do dietetycznych mięs nie należy. Niemniej kaczka może być smacznym dodatkiem od święta. I warto za każdym razem przyrządzać ją w inny sposób!

Historia kaczki w pigułce

Polowania na dzikie ptactwo, w tym kaczki, były podyktowane nie tylko chęcią zapewnienia sobie i bliskim obiadu, ale stanowiły doskonałą rozrywkę. Hodowla kaczek na polskiej ziemi rozpoczęła się natomiast mniej więcej w XI wieku. Kaczki hodowlane dość szybko zatraciły zdolność latania, a co za tym idzie, nabrały większej masy.

Ten rodzaj mięsa gościł na polskich stołach wieki temu dość często i był obowiązkowym elementem świątecznego menu. Równie popularna co kaczka z jabłkami, była kaczka pieczona w majeranku. Kaczka, choć bardziej wyrazista niż indyk czy kurczak, nadal jest mięsem o tak łagodnym i uniwersalnym smaku, że doskonale komponuje się z najrozmaitszymi składnikami.

Wartości odżywcze kaczki

Faktem jest, że kaczka do najbardziej dietetycznych nie należy, a wszystko za sprawą dużej zawartości tłuszczu. Istnieje jednak i dobra wiadomość – profil kwasów tłuszczowych mięsa kaczego jest bardzo korzystny. W związku z tym raz na jakiś czas z powodzeniem możemy sobie pozwolić na kawałek pysznej kaczki. Jeśli tylko zachowamy umiar, nie zaszkodzi, a wprowadzi do menu powiew świeżości. Mięso kaczki bogate jest też w liczne witaminy i minerały. Jako że kaczka jest daniem kalorycznym, raczej nie powinny zajadać się nią osoby przestrzegające ścisłej diety – chyba że od czasu do czasu postawią np. na wersję gotowaną na parze z warzywami.

Jak przygotować kaczkę?

Przyrządzenie kaczki wcale nie jest trudne, jest natomiast nieco czasochłonne, bo wymaga ona dość długiej obróbki termicznej. Jeśli zostanie odpowiednio przygotowana, będzie bardzo delikatna, soczysta i krucha – do takiego ideału należy dążyć.

Aby móc ów efekt osiągnąć, najpierw warto kaczkę zamarynować i pozostawić na dobę w lodówce. O wiele lepiej niż gotowe przyprawy sprawdzą się zioła, jak np. rozmaryn, majeranek, jałowiec. Aby nadać jej wyrazistego smaku, można dodać świeżego czosnku. Przed pieczeniem należy wyciągnąć kaczkę z lodówki, by doszła do temperatury pokojowej. Pieczenie w piekarniku powinno trwać dość długo i w niewielkiej temperaturze (150-160 st. C w zależności od przepisu). Dzięki temu mięso się nie wysuszy, bo nie wyparują z niego soki (najlepiej piec kaczkę w całości). Kaczki nie trzeba dodatkowo podlewać żadnym tłuszczem, bo sama zawiera go wystarczająco dużo.

Najbardziej popularną, bardzo klasyczną wersją kaczki jest pieczona kaczka po staropolsku, faszerowana jabłkami i posypana majerankiem. Idealne mięso powinno być miękkie i soczyste w środku, zaś skórka obowiązkowo chrupiąca i dobrze przypieczona. W tym przypadku im mniej dodatków, tym lepiej. Dzięki temu można wydobyć z kaczki wszystko co najlepsze. Zamiast jabłek można użyć też innych owoców, jak np. gruszki czy śliwki.

Równie ciekawą opcją jest słynna kaczka po pekińsku. Jest ona jedną z najbardziej rozpoznawalnych, tradycyjnych potraw Pekinu (ciekawy, zmodyfikowany przepis na kaczkę po pekińsku z plackami można znaleźć tutaj). Kaczkę po pekińsku serwuje się z sosem i cebulką dymką, zaś na kościach kaczki przygotowuje się zupę. Mięso kacze jest wyjątkowe pod tym względem, że można z nim eksperymentować na wiele sposobów, z licznymi dodatkami. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by kaczki nie wysuszyć i nie przypalić.

Wpis sponsorowany

Kaczka - jak ją przyrządzić

Powiązane posty

19 komentarzy

Angelika i Monika (Candy Pandas) 31 października 2018 - 18:37

Kaczka w całości zawsze wygląda na stole imponująco 🙂

Odpowiedź
napiecyku 31 października 2018 - 20:03

To prawda, ślinka cieknie 🙂

Odpowiedź
Ania 2 listopada 2018 - 10:37

Bardzo lubię kaczkę 🙂 Bardzo przydatny wpis 🙂

Odpowiedź
Magda 2 listopada 2018 - 10:53

Na święta często piekę kaczkę w całości, takiej po pekińsku nie robiłam, ale bardzo mnie kusi 🙂

Odpowiedź
napiecyku 3 listopada 2018 - 10:16

Kaczka pieczona w całości, świetnie wygląda na świątecznym stole 🙂

Odpowiedź
Kuchcik gotuje 2 listopada 2018 - 11:33

U mnie najlepsza kaczka wychodzi z jabłkami i wszyscy ją bardzo lubią 🙂 Jabłka świetnie nawijają kaczkę podczas pieczenia.

Odpowiedź
Sosna 4 listopada 2018 - 08:14

Wygląda fenomenalnie! <3

Odpowiedź
iza 6 listopada 2018 - 07:44

zdjęcie mega apetyczne

Odpowiedź
Beti 6 listopada 2018 - 11:09

Obłędnie wygląda 🙂

Odpowiedź
strasznie smaczne 11 listopada 2018 - 11:21

Taka kaczka to nie tylko smak, ale też piękna ozdoba stołu. U mnie kaczkę jemu rzadko, ale jeśli już jest, to przygotowuje ją mój mąż. Nie wiem, czym on ją przyprawia, podejrzewam, że wszystkim, co znajdzie pod ręką 🙂 ale i tak jest pyszna ;))

Odpowiedź
napiecyku 11 listopada 2018 - 16:51

Taki mąż to prawdziwy skarb 🙂

Odpowiedź
Renata 11 listopada 2018 - 15:15

Kaczusia wygląda obłędnie smacznie- aż ślinka cieknie:)

Odpowiedź
SalvadorDali 19 listopada 2018 - 12:18

osobiście coś mnie kaczka nie urzeka, ale moja mama za to kocha w każdym wydaniu 🙂

Odpowiedź
Renata 25 listopada 2018 - 14:11

U nas z kaczki najczęściej jest rosół- taki mam dostęp do mięsa i nic na to nie poradzę
Zdjęcia świetne!

Odpowiedź
Związek na patelni 17 grudnia 2018 - 09:00

wygląda rewelacyjnie!!!

Odpowiedź
Marzena 20 grudnia 2018 - 12:33

Wspaniała ci wyszła 🙂

Odpowiedź
kaasilka 9 stycznia 2019 - 13:34

Kaczka musi być pyszna,ja bym zjadła pieczoną w miodzie 🙂

Odpowiedź
Marcepanowy kącik 26 stycznia 2019 - 11:46

Bardzo lubię mięso z kaczki.

Odpowiedź
Łukasz 18 lutego 2019 - 23:07

To zdjęcie jest szalenie apetyczne! Aż mi się zamarzyła taka kaczka <3

Odpowiedź

Zostaw komentarz