Home Dania i dodatki Frytki z batatów

Frytki z batatów

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Smak frytek ze słodkich ziemniaków, początkowo może zaskoczyć fanów naszych poczciwych kartofli. Jednak bez wątpienia, należy spróbować tych ziemniaków, rodem ze strefy równikowej. Smakiem przypominają naszą marchewkę i dynię, a pomarańczowy kolor miąższu, wskazuje na dużą zawartość  Beta-karotenu. Są to jedne z najzdrowszych i najmniej kalorycznych warzyw. Najlepiej smakują zapiekane z oliwą, solą i ziołami lub w formie frytek 🙂

 

Składniki

  • 3 mniejsze bataty
  • tymianek ( świeży lub suszony )
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
Bataty smażone

Bataty dokładnie myję i cienko obieram ze skórki. Kroję w krążki o grubości około 0, 5 cm. Daję do naczynia z zimną wodą na 30 minut. Po tym czasie wyciągam z wody, łyżką cedzakową i daję na ręcznik papierowy. Plasterki batatów, dokładnie osuszam z każdej strony papierowym ręcznikiem.

Na głębokiej patelni, rozgrzewam dobrej jakości olej roślinny. Na gorący olej daję talarki batata, uważając, żeby na patelni nie zrobiło się zbyt tłoczno 🙂 Smażę z każdej strony, około 3 minuty.

Bataty smażę w dwóch turach, posypuję świeżo zmieloną solą morską i tymiankiem. Od razu podaję 🙂

Bataty Pieczone

Bataty dokładnie myję i cienko obieram ze skórki ( nie jest to koniecznością ). Kroję w krążki o grubości około 0, 5 cm.

Do miski daję 1/3 szkl. dobrej jakości oleju, 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę tymianku, wszystko dokładnie mieszam. Dodaję bataty i ponownie mieszam. Olej powinien delikatnie pokryć bataty.

Bataty rozkładam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 200 stopni, około 20 minut.

Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

7 komentarzy

Magdalena 19 października 2018 - 15:59

są naprawdę pyszne:)

Odpowiedź
Ania 19 października 2018 - 23:28

Uwielbiam je 🙂 Smakują świetnie 🙂

Odpowiedź
Natalia 20 października 2018 - 11:36 Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 21 października 2018 - 10:08

Frytek z batatów jeszcze nie jadłam 🙂 Ja najczęściej gotuję je, robię puree i dodaję do placuszków i racuchów 🙂

Odpowiedź
Magda 21 października 2018 - 15:54

Bardzo apetyczne, mają taki piękny kolor, jak dynia 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 22 października 2018 - 11:18

Długo szukałam sposobu, co zrobić, żeby były chrupiące…jest też na to sposób 🙂

Odpowiedź
Kuchcik gotuje 22 października 2018 - 11:20

Uwielbiam bataty 🙂 Frytki z batatów robię zazwyczaj w piekarniku, ale takie smażone też na pewno są pyszne.

Odpowiedź

Zostaw komentarz