Smak frytek ze słodkich ziemniaków, początkowo może zaskoczyć fanów naszych poczciwych kartofli. Jednak bez wątpienia, należy spróbować tych ziemniaków, rodem ze strefy równikowej. Smakiem przypominają naszą marchewkę i dynię, a pomarańczowy kolor miąższu, wskazuje na dużą zawartość Beta-karotenu. Są to jedne z najzdrowszych i najmniej kalorycznych warzyw. Najlepiej smakują zapiekane z oliwą, solą i ziołami lub w formie frytek 🙂
Składniki
- 3 mniejsze bataty
- tymianek ( świeży lub suszony )
- sól
- olej do głębokiego smażenia
Bataty smażone
Bataty dokładnie myję i cienko obieram ze skórki. Kroję w krążki o grubości około 0, 5 cm. Daję do naczynia z zimną wodą na 30 minut. Po tym czasie wyciągam z wody, łyżką cedzakową i daję na ręcznik papierowy. Plasterki batatów, dokładnie osuszam z każdej strony papierowym ręcznikiem.
Na głębokiej patelni, rozgrzewam dobrej jakości olej roślinny. Na gorący olej daję talarki batata, uważając, żeby na patelni nie zrobiło się zbyt tłoczno 🙂 Smażę z każdej strony, około 3 minuty.
Bataty smażę w dwóch turach, posypuję świeżo zmieloną solą morską i tymiankiem. Od razu podaję 🙂
Bataty Pieczone
Bataty dokładnie myję i cienko obieram ze skórki ( nie jest to koniecznością ). Kroję w krążki o grubości około 0, 5 cm.
Do miski daję 1/3 szkl. dobrej jakości oleju, 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę tymianku, wszystko dokładnie mieszam. Dodaję bataty i ponownie mieszam. Olej powinien delikatnie pokryć bataty.
Bataty rozkładam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 200 stopni, około 20 minut.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
są naprawdę pyszne:)
Uwielbiam je 🙂 Smakują świetnie 🙂
Uwielbiam! 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Frytek z batatów jeszcze nie jadłam 🙂 Ja najczęściej gotuję je, robię puree i dodaję do placuszków i racuchów 🙂
Bardzo apetyczne, mają taki piękny kolor, jak dynia 🙂
Długo szukałam sposobu, co zrobić, żeby były chrupiące…jest też na to sposób 🙂
Uwielbiam bataty 🙂 Frytki z batatów robię zazwyczaj w piekarniku, ale takie smażone też na pewno są pyszne.