Home Dania i dodatki Naleśniki z dynią

Naleśniki z dynią

autor admin
Naleśniki z dynią
Print Friendly, PDF & Email

Naleśniki w słonecznym kolorze, najlepsze z dodatkiem twarożku i musu brzoskwiniowego 🙂 Ponieważ nie miałam pieczonej dyni, postanowiłam zaoszczędzić czas i krótko poddusiłam dynię pokrojoną na kawałki, z odrobiną brązowego cukru.

Takie dyniowe naleśniki, możesz przygotować w większej ilości i podgrzać na maśle klarowanym na kolację lub na śniadanie. Pyycha 🙂

Składniki / 4 porcje

  • 2 jajka
  • 2 szklanki wody ( może być lekko gazowana )
  • 1 szklanka mleka
  • 2  szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 90 g miąższu z dyni *
  • niewielka ilość oleju do smażenia

Do podania

  • syrop klonowy

* Miąższ dyni ( bez skórki ) kroję na mniejsze kawałki i daję do mniejszego garnka. Dodaję dwie łyżeczki brązowego cukru i dwie łyżeczki wody. Całość duszę pod przykryciem kilka minut, do czasu, kiedy dynia zmięknie. Miękką dynię, dokładnie rozgniatam widelcem lub miksuję. Odstawiam.

Do miseczki daję jajka i sól, całość ubijam na małych obrotach około 1 minutę. Dodaję przesianą mąkę, mleko i wodę, wszystko mieszam do dokładnego połączenia.

Na koniec dodaję puree z dyni, całość ponownie dokładnie mieszam.

Na patelni z nieprzywierającym dnem, rozgrzewam małą ilość oleju i nakładam porcję ciasta. Naleśniki smażę z każdej strony na rumiano. Następne naleśniki smażę już bez dodatku tłuszczu, lub na delikatnie natłuszczonej patelni 🙂

Naleśniki smakują z twarogiem roztartym z cukrem i jogurtem lub z konfiturą z brzoskwiń. Możesz je skropić syropem klonowym.

Zapraszam na jesienne naleśniki. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

8 komentarzy

Natalia 22 września 2018 - 15:00

Uwielbiam dynię, ale naleśników z nią nie robiłam 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Magdalena 22 września 2018 - 16:37

bardzo jesienne, super:)

Odpowiedź
Ania 22 września 2018 - 21:26

Naleśniki bardzo lubię 🙂 Pyszności 🙂

Odpowiedź
Iwona 22 września 2018 - 22:53

Pychotka ! Pysznie się prezentują 🙂

Odpowiedź
Magda 24 września 2018 - 18:16

Ciekawy pomysł na użycie dyni, naleśniki w tej wersji wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedź
Kobieta po 30 25 września 2018 - 08:50

Kolejny świetny sposób jak wykorzystać dynię w kuchni 🙂 Dla mnie bomba, uwielbiam naleśniki 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 września 2018 - 12:43

My nie tak dawno robiłyśmy sobie naleśniki kakaowe z jagodami a teraz Twoja wersja będzie za nami chodzić 😀

Odpowiedź
Renata Kawa 30 września 2018 - 19:23

Dynia! To jest pomysł 😉

Odpowiedź

Zostaw komentarz