Jeden z najprostszych przepisów, na bardzo popularną zupę w krajach Azji Południowo – Wschodniej. Laksa, doczekała się bardzo wielu odmian, jest laksa z dodatkiem mięsa i owoców morza. Laksa z serkiem tofu, z chili, z curry, z jajkiem, z kapustą chińską, z imbirem itd. Jedno jest pewne, Laksa powinna być wyrazista i ostra, dodatek mleczka kokosowego i makaronu ryżowego lub chińskiego jajecznego, na pewno nie zaszkodzi 😉
Moją zupę zrobiłam, na bazie gotowej, naturalnej pasty, co bardzo ułatwia i skraca czas gotowania. W składzie, znajdziecie galangal, szalotkę, czerwone chili, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i kurkumę. Zapraszam na przepis wszystkich fanów, orientalnych smaków – zupa stygnie 🙂
Składniki
- 2 pełne łyżeczki pasty Laksa
- 2 filety z kurczaka
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 200 g. makaronu ryżowego nitki
- mała papryczka chili pokrojona w plasterki
- puszka mleczka kokosowego
- garść świeżo posiekanej dymki
- garść świeżo posiekanej kolendry
- garść kiełków fasoli mung
- olej lub mało klarowane do smażenia
- 1,5 l. gorącej wody lub bulionu
Makaron daję do miski, zalewam wrzątkiem i odstawiam do namoczenia na około 6 minut. Kiedy makaron zmięknie, odcedzam, przelewam zimną wodą i odstawiam.
Filety kurczaka drobno kroję i daję do dużego rondla, na rozgrzany olej.
Kurczaka smażę do zrumienienia, dodaję pastę Laksa. Kurczaka z pastą, podgrzewam około 2 minuty.
Dolewam 1, 5 litra wody lub bulionu. Całość gotuję 20 minut. Dolewam mleczko kokosowe, sos rybny i sok z limonki.
Zupę krótko podgrzewam. W razie potrzeby doprawiam.
Do miseczek porcjuję makaron, dolewam zupę Laksa, na koniec dodaję porcję dymki, kolendry i kiełków fasoli mung. Smacznego 🙂
Wpis we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata
9 komentarzy
Nie słyszałam o takiej zupie, ale wygląda bardzo apetycznie 🙂
Chyba nie moje smaki, ale smacznie wygląda 😀
Ale jesteśmy ciekawe smaku takiej zupy 🙂 Wygląda pięknie, smacznie i tak azjatycko 😀
Nigdy takiej zupy nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję 🙂
Bardzo lubię takie smaki 🙂 Zupka musi być pyszna!
Nie znam tej zupy, ale wiesz, że fajnie wygląda? 🙂
Super ❤
Zapowiada się przepysznie! Super smacznie wygląda 🙂 Zjadłabym miseczkę takiej zupy z ochotą 🙂
Uwielbiam kuchnię azjatycką. Laksy nie gotowałam dobrych kilka lat. Nawet nie wiedziałam, że można teraz kupić gotowe pasty do tej zupy.