Home Dania i dodatki Zupa Laksa – drobiowa

Zupa Laksa – drobiowa

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Jeden z najprostszych przepisów, na bardzo popularną zupę w krajach Azji Południowo – Wschodniej.  Laksa, doczekała się bardzo wielu odmian, jest laksa z dodatkiem mięsa i owoców morza. Laksa z serkiem tofu, z chili, z curry, z jajkiem, z kapustą chińską, z imbirem itd. Jedno jest pewne, Laksa powinna być wyrazista i ostra, dodatek mleczka kokosowego i makaronu ryżowego lub chińskiego jajecznego, na pewno nie zaszkodzi 😉

Moją zupę zrobiłam, na bazie gotowej, naturalnej pasty, co bardzo ułatwia i skraca czas gotowania. W składzie, znajdziecie galangal, szalotkę, czerwone chili, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i kurkumę. Zapraszam na przepis wszystkich fanów, orientalnych smaków – zupa stygnie 🙂

Składniki

  • 2 pełne łyżeczki pasty Laksa
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 łyżka  sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 200 g. makaronu ryżowego nitki
  • mała papryczka chili pokrojona w plasterki
  • puszka mleczka kokosowego
  • garść świeżo posiekanej dymki
  • garść świeżo posiekanej kolendry
  • garść kiełków fasoli mung
  • olej lub mało klarowane do smażenia
  • 1,5 l. gorącej wody lub bulionu

Makaron daję do miski, zalewam wrzątkiem i odstawiam do namoczenia na około 6 minut. Kiedy makaron zmięknie, odcedzam, przelewam zimną wodą i odstawiam.

Filety kurczaka drobno kroję i daję do dużego rondla, na rozgrzany olej.

Kurczaka smażę do zrumienienia, dodaję pastę Laksa. Kurczaka z pastą, podgrzewam około 2 minuty.

Dolewam 1, 5 litra wody lub bulionu. Całość gotuję 20 minut. Dolewam mleczko kokosowe, sos rybny i sok z limonki.

Zupę krótko podgrzewam. W razie potrzeby doprawiam.

Do miseczek porcjuję makaron, dolewam zupę Laksa, na koniec dodaję porcję dymki, kolendry i kiełków fasoli mung. Smacznego 🙂

 

 

Wpis we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata

Powiązane posty

9 komentarzy

Magda 26 lipca 2018 - 18:12

Nie słyszałam o takiej zupie, ale wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedź
Iwona 26 lipca 2018 - 19:20

Chyba nie moje smaki, ale smacznie wygląda 😀

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 26 lipca 2018 - 21:08

Ale jesteśmy ciekawe smaku takiej zupy 🙂 Wygląda pięknie, smacznie i tak azjatycko 😀

Odpowiedź
Ania 26 lipca 2018 - 22:18

Nigdy takiej zupy nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedź
Kuchnia MagdaLeny 27 lipca 2018 - 01:04

Bardzo lubię takie smaki 🙂 Zupka musi być pyszna!

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 27 lipca 2018 - 11:49

Nie znam tej zupy, ale wiesz, że fajnie wygląda? 🙂

Odpowiedź
Kinga 27 lipca 2018 - 12:01

Super ❤

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 29 lipca 2018 - 17:23

Zapowiada się przepysznie! Super smacznie wygląda 🙂 Zjadłabym miseczkę takiej zupy z ochotą 🙂

Odpowiedź
Malwina 31 lipca 2018 - 07:34

Uwielbiam kuchnię azjatycką. Laksy nie gotowałam dobrych kilka lat. Nawet nie wiedziałam, że można teraz kupić gotowe pasty do tej zupy.

Odpowiedź

Zostaw komentarz