Zaczyna się sezon na cukinię, można, a nawet trzeba wykorzystać to smaczne i bardzo zdrowe warzywo w kuchni. Wymyśliłam pyszną, letnią zapiekankę z mielonym mięsem kurczaka, cebulą, pieczarkami i cukinią. Mięso krótko smażę z cebulą i pieczarkami, następnie przekładam do naczynia do zapiekania. Całość przykrywam ciasno ułożoną cukinią, która lekko się zapiecze, ale pozostaje jędrna. Dodatek ziół i przypraw sprawi, że danie smakuje wybornie 🙂
Składniki / 3 porcje
- 2 młode cukinie (u mnie żółta i zielona)
- 2 mniejsze filety z kurczaka lub kawałek indyka ( drobno zmielone )
- 6 większych pieczarek obranych i pokrojonych w grubsze plasterki
- 1/3 szklanki drobno startego sera żółtego o zmniejszonej zawartości tłuszczu
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Cukinie cieniutko obieram. Obraną cukinię kroję na grubsze plasterki około 0, 5 cm. Jeżeli masz swoją cukinię, można zostawić skórkę.
Na rozgrzany olej daję cebulę, czosnek i pieczarki. Kiedy warzywa lekko odparują wodę i zmiekną, odsuwam je na bok, na środek patelni daję mięso. Całość chwilę duszę, następnie dokładnie mieszam i zostawiam pod przykryciem na około 5 minut. Dodaję zioła, wszystko ponownie mieszam i duszę kolejne 5 minut. W razie potrzeby, mięso z warzywami doprawiam do smaku.
Na dno naczynia do zapiekania, daję mięso z warzywami. Na wierzchu, układam cukinię (plasterki powinny zachodzić na siebie ). Cukinię delikatnie spryskuję olejem i posypuję świeżo zmielonym pieprzem, ziołami i serem.
Całość zapiekam około 30 minut, w temperaturze 190 stopni. Zapiekankę dzielę na porcje i podaję z makaronem lub kaszą. Smacznego 🙂
6 komentarzy
wygląda pysznie 🙂
No i mam pomysł na jutrzejszy obiad. Cukinie właśnie dzisiaj zerwałam, żeby nie przerosły.
Dziękuję! 🙂
Cieszę się bardzo, że przepis się przyda. Pozdrawiam 🙂
Super propozycja na zapiekankę 🙂
Bardzo apetyczny pomysł 🙂 Mniam 🙂
Właśnie robiłam ale niestety nie powtórzę, pierś z kurczaka nie nadaje się do tego typu zapiekane, wyszło suche i średnio apetycznie….