Wiosenna potrawa z cebulą, pieczarkami, kiełbasą i młodą kapustą. Osobno gotuję kapustę i makaron. Cebulę duszę z kiełbasą i z pieczarkami, na koniec wszystko ląduje w jednym garnku 🙂
Późną wiosną i latem, wszystkie potrawy, warto dodatkowo wzbogacać w zielone warzywa liściaste tj. natka pietruszki, koperek i szczypiorek. Mają sporo witamin i minerałów, są skarbnicą chlorofilu, który oczyszcza i wzmacnia nasz układ krwionośny i odpornościowy. Pyszny i zdrowy obiad, dla całej rodziny 🙂
Skadniki
- 1/2 małej, młodej kapusty
- 250 g. makaronu typu łazanki
- 250 g. małych pieczarek
- 80 g dobrej, swojskiej kiełbasy drobno pokrojonej
- 2 mniejsze cebule
- garść posiekanej cebulki dymki
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 liście laurowe
- spora szczypta nasion kminku
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Kapustę grubo siekam. Pieczarki dokładnie czyszczę, obieram i kroję ma pół. Cebulę kroję w piórka.
Makaron gotuję wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzam, przelewam zimną wodą i odstawiam.
Kapustę gotuję, w osolonej wodzie ( 1 łyżeczka ) z dodatkiem kminku i liści laurowych. Kiedy kapusta będzie al dente ( lekko chrupiąca ), odcedzam i odstawiam.
Na rozgrzany olej, daję cebulę, majeranek i kiełbasę. Smażę chwilę mieszając, dodaję pieczarki. Kiedy kiełbasa się przyrumieni, a pieczarki odparują wodę, patelnię odstawiam.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Na koniec, dodaję posiekaną dymkę 🙂
Smacznego 🙂
26 komentarzy
wiosną takie danie smakują wyjątkowo 🙂
Mniam, ale mi smaka narobiłaś :)))
Mi łazanki kojarzą się z zimą…ale rzeczywiście warto sprawdzić jak będą smakować w tej lekkiej wersji wiosennej 🙂
Łazanki z kapustą to danie, które zawsze kojarzy mi się z zimą, ale w tej wersji wyglądają bardzo apetycznie i wiosennie 🙂
Świetna propozycja na obiad 🙂 Proste, pyszne, jednym słowem – idealne!
Bardzo ciekawie się zapowiada to danie 🙂
Danie wygląda wręcz obłędnie. Swojsko, prosto i pysznie!
Pychotka ^_^ Uwielbiam łazanki 🙂
Uwielbiam łazanki z kapustą i pieczarkami ale zawsze robię z kapustą kiszoną. Chętnie włączę do mojej kuchni łazanki z młodą kapustą, bo ja uwielbiam. Fajny, smaczny przepis 🙂
Miłego weekendu 🙂
Smacznie 🙂
Nigdy nie jadłyśmy łazanków ale mamy teraz na nie ochotę 😀
super pomysł na młodą kapustę inaczej 🙂
Super potrawa! Co prawda nie znam jej, ale wygląda niesamowicie. Będę musiał wypróbować.
Jak ja lubię takie dania, pyszności Małgosiu 🙂
Bardzo lubię
Potrawa super!
Teraz każdy jest stęskniony świeżych warzyw i owoców. Ale trzeba pamiętać, żeby na te nowalijki się nie rzucać zbytnio, bo są uprawiane z duża dozą nawozów. Niestety! Najlepiej mieć rośliny ze swojego ogródka.
To prawda, ja trzymam się tezy, że kapusta jest jednym z warzyw, które pochłania bardzo małą ilość pestycydów. Mimo to w maju, rzadko po nią sięgam 🙂
Wygląda wspaniale
Zjadła bym wszystko 🙂
Podoba mi się ta letnia wersja.
jak ja uwielbiam łazanki! <3
Świetne danie 🙂
Mniam, moje smaki:)
pysznie wyglądają
Z kapustą zimową też na pewno będzie smacznie:)
U mnie dziś łazanki z kiszoną 🙂