Prosty deser z naturalnego jogurtu i mrożonych malin, słodzonych syropem klonowym. Całość posypana karmelizowanymi płatkami owsianymi. Bardzo często robię taki zdrowy deser, korzystając z malin, które udało mi się zamrozić późnym latem i jesienią. Mrożone maliny można kupić przez cały rok, najtaniej wychodzą te w większych opakowaniach, kupione w dyskontach Lidl czy Biedronka. Jedno opakowanie 500 g. wystarcza na około 10 porcji. Rozmrożone maliny, bardzo dobrze zachowują swój charakterystyczny aromat i kształt 🙂
Deser idealny na każdą porę roku i na każdą okazję. Na ciepłe lato polecam wersję z malin mrożonych i schłodzonego jogurtu 🙂 Jak zrobić domowy jogurt na mleku kokosowym przeczytasz tutaj.
Składniki / 3 porcje
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 pełna szklanka mrożonych malin
- 3 – 4 łyżki syropu klonowego ( syrop można zastąpić miodem np. akacjowym )
- 3 łyżki karmelizowanych płatków owsianych
Mrożone maliny daję do pojemnika rozdrabniacza, dodaję syrop klonowy, całość dokładnie miksuję na gładki mus.
Jeżeli używam malin świeżych lub rozmrożonych, widelcem rozgniatam owoce z syropem klonowym.
Do szklanek lub pucharków, kolejno daję porcję jogurtu, malin i ponownie jogurtu.
Deser posypuję, karmelizowanymi płatkami owsianymi. Smacznego 🙂
6 komentarzy
ale pięknie wygląda 🙂
Pysznie wygląda:)
Wygląda pięknie i na pewno jest bardzo smaczny, lubię takie proste i apetyczne desery 🙂
Na pewno pyszny deserek 🙂
Idealne drugie śniadanie 🙂
Mniam mniam, już niedługo będzie można dodać świeżych malin 🙂