Pyszne placki z płatków owsianych z dodatkiem winnych jabłek. Są lekkie i puszyste, miękkie w środku, a na zewnątrz delikatnie chrupiące. Jabłko zdecydowanie podbija ich smak. Płatki owsiane błyskawiczne, zmieliłam na mączkę w starym młynku do kawy. Zamiast maślanki, możesz dodać jogurt lub kefir.
Polecam serdecznie na śniadanie na ciepło i lekki obiad, ich smak na pewno przypadnie Wam do gustu
Składniki na placki owsiane z jabłkami / około 9 sztuk
- 1 szklanka płatków owsianych – 3/4 szklanki mączki owsianej
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka sody
- 1 duże jabłko
- szczypta soli
- olej do smażenia
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Płatki owsiane zmieliłam na mączkę ( otrzymałam 3/4 szklanki mączki ).
Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój na małą kostkę.
Jajko ubij z cukrem na puszystą pianę. Dodaj maślankę, pomieszaj. Dodaj mączkę owsianą i mąkę pszenną z sodą, sól – składniki pomieszaj. Na koniec dodaj jabłko.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, łyżką nakładaj porcje ciasta. Placuszki smaż na średnim ogniu, z każdej strony na rumiano. Gotowe odkładaj na papierowy ręcznik.
Podawaj od razu, tak jak lubisz, np. z konfiturami o kwaskowatym smaku.
Smacznego 🙂
1 komentarz
Mniam, uwielbiam takie placuszki.