Home Dania i dodatki Placuszki owsiane z jabłkami

Placuszki owsiane z jabłkami

autor admin
Placki owsiane z jabłkami
Print Friendly, PDF & Email

Pyszne placki z płatków owsianych z dodatkiem winnych jabłek.  Są lekkie i puszyste, miękkie w środku, a na zewnątrz delikatnie chrupiące. Jabłko zdecydowanie podbija ich smak. Płatki owsiane błyskawiczne, zmieliłam na mączkę w starym młynku do kawy. Zamiast maślanki, możesz dodać jogurt lub kefir.

Polecam serdecznie na śniadanie na ciepło i lekki obiad, ich smak na pewno przypadnie Wam do gustu 

Placki owsiane z jabłkami

   Składniki na placki owsiane z jabłkami / około 9 sztuk

  • 1 szklanka płatków owsianych  –  3/4 szklanki mączki owsianej
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 duże jabłko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Płatki owsiane zmieliłam na mączkę ( otrzymałam 3/4 szklanki mączki ).

Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój na małą kostkę.

Jajko ubij z cukrem na puszystą pianę. Dodaj maślankę, pomieszaj. Dodaj mączkę owsianą i mąkę pszenną z sodą, sól – składniki pomieszaj. Na koniec dodaj jabłko.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, łyżką nakładaj porcje ciasta. Placuszki smaż na średnim ogniu, z każdej strony na rumiano. Gotowe odkładaj na papierowy ręcznik.

Podawaj od razu, tak jak lubisz, np. z konfiturami o kwaskowatym smaku.

Smacznego 🙂

Powiązane posty

1 komentarz

Królowa Karo 16 sierpnia 2024 - 18:47

Mniam, uwielbiam takie placuszki.

Odpowiedź

Zostaw komentarz