Pyszny, pełen witamin i dobrego smaku, domowy sos pomidorowy z dodatkiem czosnku, cebuli i marchewki. Zimą, można wykorzystać pomidory z puszki, latem koniecznie sięgaj po świeże, mocno dojrzałe pomidory. Do sosów, najlepsze będą mięsiste pomidory typu lima. Koniecznie wypróbuj ten przepis 🙂
Składniki na domowy sos pomidorowy
- 5 sztuk mocno dojrzałych pomidorów typu lima
- 2 małe, młode marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pełna łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2 łyżeczki cukru lub miodu
- sól i pieprz
- oliwa
Marchewkę, czosnek i cebulę obierz. Skórkę pomidorów natnij i zalej wrzątkiem.
Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach, cebulę i czosnek drobno pokrój. Pomidory obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
Na rozgrzaną oliwę, daj cebulę i smaż mieszając, aż cebula się zarumieni. Dodaj pokrojone pomidory i czosnek, całość pomieszaj i chwilę podgrzewaj. Dorzuć startą marchewkę, ponownie pomieszaj i nadal gotuj około 20 minut na małym ogniu.
Na koniec dodaj oregano, ocet winny i miód lub cukier, pomieszaj i nadal gotuj, aż sos odparuje wodę i lekko zgęstnieje.
Na koniec, domowy sos pomidorowy dopraw do smaku i zmiksuj na gładką masę. Gorący sos, podawaj z makaronem i odrobiną startego sera, typu parmezan. Całość można posypać listkami bazylii lub mięty 🙂
Smacznego 🙂