Home Dania i dodatki Pasztet drobiowy z warzywami i żurawiną

Pasztet drobiowy z warzywami i żurawiną

autor admin
Pasztet drobiowy z warzywami i żurawiną
Print Friendly, PDF & Email

Pasztet z  mięsa wyłącznie drobiowego i warzyw, jest delikatniejszy i lżejszy, od klasycznego pasztetu wieprzowego. Możesz go upiec w podłużnej foremce, lub w dwóch mniejszych foremkach aluminiowych. Bulion z gotowania, koniecznie zachowaj, przygotujesz na nim dobrą zupę 🙂

Pasztet drobiowy z warzywami i żurawiną

 

Składniki na pasztet drobiowy z żurawiną / foremka  11 x 24 cm.

  • podwójny duży filet kurczaka ze skórą i kośćmi lub dwa filety ze skórą
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka razowa
  • 1 duża cebula
  • 20 dkg wątróbki drobiowej
  • garść suszonej żurawiny
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego
  • duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Przygotuj garnek z 1, 5 litra wody. Dodaj mięso kurczaka, marchewkę i pietruszkę. Dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj na małym ogniu, około 60 minut.

Mięso i warzywa, wyciąg z wywaru i odłóż na talerzu do schłodzenia. Wywar zachowaj, możesz przygotować na nim każdą zupę. W szklance wywaru, namocz małą bułkę razową.

Na patelni, podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, dodaj oczyszczoną z błonek i pozostałości żółci wątróbkę. Całość duś pod przykryciem, aż wątróbka  zmieni kolor. Wątróbkę odstaw do schodzenia.

Mięso oddziel od skóry i kości, zmiel razem z marchewką i pietruszką. Zmiel również wątróbkę i odciśniętą z płynu bułkę.

Zmieloną masę z mięsa i warzyw, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj jajko i zacznij wyrabiać masę na pasztet. Dodaj również żurawinę.

Małą, podłużną foremkę, wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do foremki i wyrównaj powierzchnię.

Pasztet piecz w temperature 190 stopni, około 50 minut, do mocnego zrumienienia. Boki pasztetu, powinny odchodzić od foremki.

Gotowy pasztet drobiowy z żurawiną, odstaw do schłodzenia.

Smakuje z pieczywem z mąki razowej i z każdą sałatką np. z buraczkami. Smacznego 🙂

Powiązane posty

2 komentarze

Patrycja Reszko 6 lutego 2023 - 22:28

Nie jestem mistrzynią pasztetów, więc tym bardziej ślinka leci na widok Twojego pasztetu z żurawiną!

Odpowiedź
Królowa Karo 7 lutego 2023 - 11:25

Ale pyszności!

Odpowiedź

Zostaw komentarz