Pasztet z mięsa wyłącznie drobiowego i warzyw, jest delikatniejszy i lżejszy, od klasycznego pasztetu wieprzowego. Możesz go upiec w podłużnej foremce, lub w dwóch mniejszych foremkach aluminiowych. Bulion z gotowania, koniecznie zachowaj, przygotujesz na nim dobrą zupę 🙂
Składniki na pasztet drobiowy z żurawiną / foremka 11 x 24 cm.
- podwójny duży filet kurczaka ze skórą i kośćmi lub dwa filety ze skórą
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 jajko
- 1 mała bułka razowa
- 1 duża cebula
- 20 dkg wątróbki drobiowej
- garść suszonej żurawiny
- sól i pieprz do smaku
- kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego
- duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Przygotuj garnek z 1, 5 litra wody. Dodaj mięso kurczaka, marchewkę i pietruszkę. Dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj na małym ogniu, około 60 minut.
Mięso i warzywa, wyciąg z wywaru i odłóż na talerzu do schłodzenia. Wywar zachowaj, możesz przygotować na nim każdą zupę. W szklance wywaru, namocz małą bułkę razową.
Na patelni, podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, dodaj oczyszczoną z błonek i pozostałości żółci wątróbkę. Całość duś pod przykryciem, aż wątróbka zmieni kolor. Wątróbkę odstaw do schodzenia.
Mięso oddziel od skóry i kości, zmiel razem z marchewką i pietruszką. Zmiel również wątróbkę i odciśniętą z płynu bułkę.
Zmieloną masę z mięsa i warzyw, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj jajko i zacznij wyrabiać masę na pasztet. Dodaj również żurawinę.
Małą, podłużną foremkę, wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do foremki i wyrównaj powierzchnię.
Pasztet piecz w temperature 190 stopni, około 50 minut, do mocnego zrumienienia. Boki pasztetu, powinny odchodzić od foremki.
Gotowy pasztet drobiowy z żurawiną, odstaw do schłodzenia.
Smakuje z pieczywem z mąki razowej i z każdą sałatką np. z buraczkami. Smacznego 🙂
2 komentarze
Nie jestem mistrzynią pasztetów, więc tym bardziej ślinka leci na widok Twojego pasztetu z żurawiną!
Ale pyszności!