Ekspresowe ciasto z rabarbarem, bez użycia miksera. Lekko słodki smak ciasta, kontrastuje z kwaskowatym smakiem rabarbaru. Ciasto możesz zrobić z dowolnymi, letnimi owocami. Zamiast kruszonki, użyłam posiekanych orzechów laskowych.
Ciasto na małą tortownicę z małej ilości składników, mięciutkie, pachnące, bardzo smaczne. Polecam serdecznie 🙂
Składniki na ciasto z rabarbarem bez użycia miksera / średnica 25 cm.
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- garść posiekanych orzechów
- 2 mniejsze łodygi rabarbaru
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar umyj, usuń końcówki i liście, pokrój na mniejsze kawałki. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz.
Jajka wbij do miseczki, dodaj cukier. Całość energicznie ubijaj rózgą kuchenną, do powstania jednolitej masy.
Dodaj mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, dokładnie połącz składniki. Dodaj olej, ponownie pomieszaj.
Masę przelej do tortownicy, na powierzchni równomiernie rozłóż kawałki rabarbaru.
Ciasto piecz w temperaturze 180 – 170 stopni, około 35 minut. Powierzchnia ciasta, powinna się mocno przyrumienić. Gotowe ciasto, zostaw do schłodzenia.
Przed podaniem, posyp cukrem pudrem. Smacznego 🙂
8 komentarzy
Takie szybkie ciasta z owocami są świetne!
pyszne ciasto!
Super ciacho 😀
Jako dziecko nie cierpiałam rabarbaru – teraz uwielbiam i żałuję, że sezon jest tak krótki.
Rzeczywiście, ciasta z rabarbarem są pyszne 🙂
Ciche ciacho 🙂
z 1/2 szklanki mąki wyjdzie tyle ciasta?????????
Tak, jajka ubijamy jak na biszkopt, więc objętość rośnie.