Bardzo popularna sałatka, z dodatkiem gotowanego lub pieczonego buraka. Słodko – ostry sos winegret, dobrze się uzupełnia ze słodyczą buraczka, wyrazistym smakiem sera i z czerwoną cebulą.
Sałatki z burakiem, lepiej układać warstwowo, wtedy składniki tworzą nie tylko smaczne, ale również bardzo estetyczne połączenie. Sałatka dobra na śniadanie, kolację i na miłe spotkania z przyjaciółmi 🙂
Składniki na sałatkę z buraczkami
- 1 mała sałata masłowa lub mieszanka różnych sałat
- 120 g białego serka typu włoskiego lub serka koziego / fety / oscypka
- 2 mniejsze, ugotowane buraki
- 1 mała cebula czerwona
- garść pestek dyni
Składniki na sos winegret
- 1 pełna łyżeczka ulubionej musztardy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2 łyżeczki octu winnego ( można pominąć )
- 1/3 szklanki oliwy
Składniki na winegret energicznie mieszaj, do czasu, kiedy powstanie gładki sos.
Liście sałaty umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Duże liście porozrywaj na mniejsze kawałki, rozłóż na płaskim talerzu.
Ugotowane buraki obierz, pokrój na plasterki i rozłóż na liściach sałaty.
Ser pokrój na plasterki, rozłóż na burakach.
Cebulę przekrój na pół, pokrój na cienkie piórka i rozłóż na plasterkach sera.
Pestki dyni drobno posiekaj, równomiernie posyp sałatkę.
Na koniec, łyżeczką nałóż kleksy musztardowego sosu.
Smacznego 🙂
Uwagi – do tej sałatki wybierz swój ulubiony biały ser, ulubioną sałatę i ulubione pestki, czy orzechy. Buraki można ugotować, można też upiec w piekarniku, przy okazji np. pieczenia ciasta. W dyskontach są już dostępne gotowe, ugotowane buraczki.
5 komentarzy
Już od dawna za mną chodzi taka sałatka!
Polecam Patrycja 🙂
jaka piękna kolorowa
Mniam!
Uwielbiam buraczki w każdej postaci. Super pomysł