Tarta wytrawna, zawsze będzie dobrym pomysłem na pożywny posiłek w środku dnia, lub na śniadanie i kolację. Wytrawna tarta, to również dobry sposób na spożytkowanie resztek z lodówki, w postaci warzyw, wędlin i serów.
Nadzienie przygotuj w czasie, kiedy piecze się spód do tarty, następnie wszystko krótko zapiekaj z sosem śmietanowo – jajecznym. Spód do tarty z tego przepisu jest bardzo delikatny i kruchy.
Polecam na obiad dla całej rodziny, nie zjedzony kawałek, można odgrzać po kilku godzinach 🙂
Składniki na tartę wytrawną z warzywami/ 4 porcje
Składniki na spód do tarty
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub 5 łyżek zimnej wody
Do miski daj przesianą mąkę, sól i masło pokrojone na kawałki. Połącz składniki w sypką masę, następnie dodaj mokre składniki. Wszystko połącz w elastyczne i zwarte ciasto.
Ciastem wyłóż formę na tarty o średnicy około 23 cm, spód ponakłuwaj widelcem. Piekarnik nastaw na 180 stopni, spód piecz około 12 – 15 minut.
Składniki na nadzienie do tarty
- 1 bardzo mały brokuł
- 200 g świeżych pieczarek
- 2 małe cebulki
- 3 ząbki czosnku
- kilka plasterków swojskiej wędliny
- 2 łyżki startego sera np. cheddar
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- oliwa
- sól, pieprz, majeranek do smaku
Brokuł umyj, odkrój dół łodygi. Góra łodygi, zawiera tyle samo wartości odżywczych, co różyczki, dlatego warto ją dodawać do potraw. Różyczki i górę łodygi, drobno pokrój. Pieczarki umyj, obierz i pokrój na grubsze plasterki. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj.
Jajka dokładnie pomieszaj ze śmietaną. Do masy, dodaj starty ser.
Na rozgrzaną patelnię, daj trzy łyżki oliwy, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i drobno posiekany czosnek, kiedy cebula odparuje wodę, dorzuć pieczarki. Całość smaż chwilę mieszając. Teraz dodaj brokuł, wędlinę, całość pomieszaj. Patelnie przykryj pokrywką i duś warzywa na bardzo małym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu, do czasu. Do nadzienia, nie dolewaj wody. Na koniec dodaj gałkę muszkatołową, łyżeczkę majeranku, pieprz i sól do smaku, pomieszaj.
Warzywa daj na podpieczony spód. Na nadzienie równomiernie wylej masę śmiatanowo- serowo-jajeczną. Całość zapiekaj kolejne 12 minut, do zrumienienia. Podawaj na ciepło. Smacznego 🙂
4 komentarze
Świetne nadzienie Małgosiu
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Pychotka! Chętnie skosztuję!
taką tartę to bym zjadła najchętniej z barszczykiem czerwonym