Zupa wiejska z kluseczkami ( zacierkami ), to ulubiona zupa mojego dzieciństwa. Bardzo pożywna z łatwo dostępnych składników. Sekretem tej zupy, są oczywiście domowe kluseczki. Przygotuj je z dobrej jakościowo mąki, z małego – lokalnego młyna 🙂
Składniki na zupę wiejską z kluseczkami
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 8 małych ziemniaków
- świeże gałązki pietruszki / lubczyku / selera
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka majeranku / 3 liście laurowe / kilka nasion ziela angielskiego
- 60 – 70 g dobrego, wędzonego boczku
- pełna szklanka mąki + woda
- sól i pieprz do smaku
Mąkę daj do miseczki, dolej tyle wody, żeby powstało elastyczne ciasto. Na posypaną mąką deskę, zetrzyj ciasto ma małe kluseczki.
Marchewkę i pietruszkę, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę pokrój na małą kostkę, czosnek drobno posiekaj. Ziemniaki pokrój na grubsze plasterki. Boczek pokrój na małą kostkę.
Do wody daj marchewkę, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i związane liście pietruszki, selera i lubczyku. Gotuj na małym ogniu.
Na rozgrzaną patelnię daj boczek, smaż mieszając do czasu, kiedy tłuszcz się wytopi. Skwarki daj do zupy, a na tłuszczu przesmaż cebulę i czosnek. Przesmażoną cebulę z czosnkiem, również daj do zupy.
Wyciąg z wywaru związane liście. Do garnka dorzuć ziemniaki, dodaj majeranek, po chwili dodaj kluseczki.
Gotuj całość do czasu, kiedy ziemniaki i kluseczki będą miękkie. Dopraw do smaku wg. uznania.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Pychotka 🙂 U mnie ta zupa nazywała się zacierkowa 🙂
Widać, bardzo popularna zupa w Polsce 😀
idealna na rozgrzanie!
To prawda, pozdrawiam Madzia 🙂
Super, prosta, tania, pożywna, zdrowa. Muszę przygotować 🙂
Fajna, prosta zupa, pozdrawiam 🙂
Również pozdrawiam 🙂