Pośród typów najlepszych patelni, wyróżnić możemy dwie. Są to zarówno kamienne, jak i stalowe warianty. Obie wersje posiadają odmienne od siebie właściwości. Inaczej się na nich smaży. Przygotowywane na nich jedzenie smakuje także całkiem inaczej. Warto więc, żeby każda kobieta dobrze zastanowiła się przed wyborem, między tymi dwoma odmianami. Żeby ułatwić to zadanie, w poniższym artykule odpowiemy sobie na pytanie, która ze wspomnianych patelni będzie lepsza dla kobiety ?
Czym cechują się patelnie kamienne ?
Do największych zalet kamiennych patelni, zaliczyć możemy przede wszystkim wyjątkową twardość ich powierzchni. Czyni to z nich niezwykle trwałe narzędzia kuchenne. Są one z reguły odporne na wszelkiego rodzaju urazy: zarówno te fizyczne, jak na przykład zadrapania, jak i te powodowane wysokimi temperaturami, czyli wszelkiego rodzaju przypalenia. Można także smażyć na nich z niewielką ilością tłuszczu, bądź z całkowitym jego wyłączeniem. Idealnie nadadzą się więc, dla kobiet chcących zrzucić zbędne kilogramy i zyskać zdrowszą i bardziej sportową sylwetkę.
Ponadto patelnie kamienne równomiernie podgrzewają całą potrawę, a także długo utrzymują ciepło. Jeśli zdecydujemy się na taki rodzaj patelni – dobrze zwrócić szczególną uwagę na fakt, że powinna być ona wykonana z czystego granitu, lub marmuru. Bez żadnych domieszek. Pewność taką zyskamy decydując się na znane i sprawdzone marki takie, jak choćby Topfann, Konighoffer, czy Zwieger. Wybierajmy więc tylko te sklepy internetowe, które w swoim asortymencie posiadają takie właśnie marki.
Czym cechują się patelnie stalowe?
Patelnie stalowe, w odróżnieniu od tych kamiennych są przede wszystkim znacznie lżejsze. Bardzo ułatwi nam to pracę w kuchni. Operowanie odpowiednio lżejszą patelnią jest nie tylko wygodniejsze, ale co warte podkreślenia także znacznie bezpieczniejsze. Zmniejsza to bowiem możliwość poparzenia się.
Ponadto wykonana z wysokiej jakości nierdzewnej stali patelnia, posiadać będzie zbliżone parametry do tej kamiennej. Dużo zależeć tu będzie od posiadanych warstw ochronnych. Warto wiedzieć, że im większa ich ilość – tym lepsza patelnia. Podobnie, jak w przypadku kamiennych wersji – skuteczne powłoki nieprzywierające dadzą nam możliwość smażenia praktycznie bez oleju. Pozytywnie wpłynie to na nasze samopoczucie i szczupłą sylwetkę. Warto także i w ich przypadku trzymać się pewnika, że dobra marka jest najlepszym gwarantem jakości produktu. Na wyróżnienie zasługują tutaj więc takie firmy, jak: Gerlach, czy wymienione już powyżej Konighoffer i Zwieger.
Która z patelni wygląda lepiej?
Jak więc widzimy, dobrej jakości patelnie stalowe posiadają podobne cechy, jak te kamienne. Należy w ich przypadku zwrócić większą wagę na ich warstwy ochronne i powłoki nieprzywierające. Jeżeli chcemy jednak, aby nasz produkt także świetnie się prezentował, skupić się powinniśmy na modelach wykonanych z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Uchodzi ona bowiem za najelegantszy materiał, z którego wykonywane są wszelkie kuchenne narzędzia.
Podsumowanie
Na zakończenie ważne, by każda kobieta porównać mogła smak potraw przygotowanych zarówno na kamiennych, jak i stalowych patelniach. W tym pierwszym przypadku jest on bardziej rustykalny, szczególnie jeśli dusimy daną potrawę pod przykryciem. W każdym przypadku zachęcamy do zapoznania się z propozycją sprzedażową sklepu internetowego Prymus AGD – lidera w oferowaniu klientom wysokiej jakości rozwiązań.
Wpis sponsorowany
7 komentarzy
Z czystym sumieniem polecam firmę Gerlach. Nie pamiętam ceny mojej patelni, ale mam ją już parę lat i wygląda jak nowa.
Ciekawe informacje 🙂 chętnie bym spróbowała patelni kamiennej, bardzo mnie zachęciłaś 🙂
Kamienne patelnie, są cenione nawet przez profesjonalnych kucharzy 🙂
Ciągle mam z tym problem…chyba nie znalazłam jeszcze swojej ulubionej patelni 😉
Patelnia kamienna jest nie porównywalnie lepsza, a do tego o wiele trwalsza, i dłużej utrzymuje ciepło.
Ja preferuję kamienne, nic nie przywiera
Osobiście wolę ciężkie kamienne, bo mają grubą powłokę i nic nie przywiera.