Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Miodownik z masą grysikową – ciasto czeskie

Miodownik z masą grysikową – ciasto czeskie

autor admin
Ciasto miodowe z masą grysikową
Print Friendly, PDF & Email

Paradoksalnie – stare i znane przepisy, wciąż cieszą się sporym zainteresowaniem, dlatego po krótkim wahaniu, postanowiłam dodać mój sprawdzony przepis na grysikowe ciasto z PRL – u, które piekłam na Boże Narodzenie. Pogoda za oknem ciągle w klimacie zimowym, więc porcja pysznego ciasta z miodem i grysikiem, na pewno nie zaszkodzi 🙂

Zostawiam do wyboru, dwa przepisy na ciasto kruche, obydwa sprawdzone i smaczne 🙂 Ciasto z podstawowych, łatwo dostępnych składników, kaloryczne i nieprzyzwoicie dobre 🙂

Ciasto miodowe z masą grysikową

Ciasto miodowe z masą grysikową

Składniki na ciasto grysikowe / ciasto kruche do wyboru nr. 1 lub nr. 2

Przepis na ciasto kruche nr. 1
  • 4 szklanki mąki ( najlepiej ekologiczna typ 750 )
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 pełne łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 300 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki sody
Przepis na ciasto kruche nr. 2
  • 500 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę połącz z pokrojonym masłem, dodaj resztę składników, wyrabiaj na gładkie i elastyczne ciasto.

Ciasto podziel na trzy równe części, daj do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Na większej blaszce rozłóż arkusz papieru do pieczenia. Z pierwszej części, wylep placek o grubości około 0, 5 / 1 cm.

Placek piecz około 15 minut, do zrumienienia. Gotowy placek ostrożnie zsuń z blaszki i odstaw do schłodzenia.

Czynność powtórz z drugą i trzecią częścią ciasta.

Składniki na masę grysikową
  • 3 szklanki mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 200 g  miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • trzy łyżeczki esencji waniliowej lub 1/2 łyżeczki ulubionego aromatu

Dodatkowo – pół tabliczki czekolady + 1/4 szklanki mleka

Do gotującego się mleka, cały czas mieszając rózgą kuchenną, dodaj cukier i cienkim strumieniem wsyp kasze mannę.

Całość gotuj intensywnie mieszając, na bardzo małym ogniu, do czasu kiedy masa zgęstnieje. Gotową masę przykryj folią spożywczą, i daj w chłodne miejsce do schłodzenia. Ten zabieg sprawi, że na wierzchu nie powstanie kożuch.

Miękkie masło ucieraj z cukrem na puszysty krem, stopniowo dodaj masę grysikową. Na koniec dodaj esencje waniliową.

Masą przełóż miodowe blaty, lekko dociśnij i odstaw w chodne miejsce, najlepiej na całą noc.

Wierzch ciasta, można udekorować rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka. Podgrzewam połamaną czekoladę z mlekiem intensywnie mieszając. Gotową masą delikatnie polewam ciasto.

Udanych wypieków 🙂

 

Powiązane posty

7 komentarzy

wedelka 17 kwietnia 2021 - 00:11

To ciasto to smak mojego dzieciństwa. Wieki go nie jadłam 🙂

Odpowiedź
admin 17 kwietnia 2021 - 15:53

Trzeba zatem skosztować 😛

Odpowiedź
Iwona T. 17 kwietnia 2021 - 19:43

Uwielbiam miodownik 🙂

Odpowiedź
admin 17 kwietnia 2021 - 20:23

Chyba każdy lubi to ciasto 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 18 kwietnia 2021 - 18:57

Mniam, uwielbiam to ciasto – do tego im starsze tym lepsze 🙂 (oczywiście w granicach rozsądku)

Odpowiedź
admin 18 kwietnia 2021 - 20:17

To prawda 🙂

Odpowiedź
Joanna 20 kwietnia 2021 - 10:04

Świetne ciasto. U mnie pojawia się na różne okazje. 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz