Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Wiedeńskie księżyce z migdałami

Wiedeńskie księżyce z migdałami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Wiedeńskie ciasteczka ze świątecznym akcentem, na pewno podbiją serca dzieci i dorosłych wielbicieli migdałowych słodkości. Kruche, ale nie za kruche. Słodkie, ale nie za słodkie. Pięknie pachną, mają posmak marcepanu i przypraw korzennych.
Koniecznie wypróbuj ten przepis 🙂

Wiedeńskie księżyce migdałowe

Wiedeńskie księżyce migdałowe

Składniki na księżyce migdałowe

– 200 g mąki pszennej
– 120 g mielonych migdałów
– 70 g cukru pudru
– 180 g masła
– 1 łyżeczka przyprawy do pierników
– szczypta soli

Wszystkie sypkie składniki, daj do miseczki i dokładnie pomieszaj.

Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wszystkie składniki połącz w dłoniach, w zwartą i elastyczną masę. W razie potrzeby, dosyp trochę mąki.

Ciasto owiń folią spożywczą i daj do lodówki na 30 minut.

Następnie, odrywaj kawałki ciasta, wielkości dużego orzecha włoskiego. W dłoniach uformuj wałeczek, a następnie nadaj mu kształt płaskiego półksiężyca.

Ciasteczka ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 – 180 stopni, około 10 minut. W trakcie pieczenia, można obracać blaszkę, żeby ciasteczka równomiernie się upiekły.

Gotowe księżyce, ułóż na kratce do schodzenia. Jeszcze ciepłe, można posypać cukrem pudrem 🙂

Smacznego 🙂

Powiązane posty

5 komentarzy

spektrumsmaku.pl 18 grudnia 2020 - 20:44

Świetny przepis i bardzo apetyczne zdjęcia. Gratuluję!

Odpowiedź
Magdalena 18 grudnia 2020 - 20:45

muszą być pyszne!

Odpowiedź
napiecyku 22 grudnia 2020 - 11:31

Bardzo polecam 🙂

Odpowiedź
Luiza 23 grudnia 2020 - 12:44

Coś dla mnie do pogryzania podczas koncertu noworocznego z Wiednia 🙂
Przyjmij świąteczne i noworoczne serdeczności 🙂

Odpowiedź
napiecyku 23 grudnia 2020 - 20:16

Dziękuję 🙂 Dla Ciebie również spokojnych, rodzinnych Świąt 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz