Wiedeńskie ciasteczka ze świątecznym akcentem, na pewno podbiją serca dzieci i dorosłych wielbicieli migdałowych słodkości. Kruche, ale nie za kruche. Słodkie, ale nie za słodkie. Pięknie pachną, mają posmak marcepanu i przypraw korzennych.
Koniecznie wypróbuj ten przepis 🙂
Składniki na księżyce migdałowe
– 200 g mąki pszennej
– 120 g mielonych migdałów
– 70 g cukru pudru
– 180 g masła
– 1 łyżeczka przyprawy do pierników
– szczypta soli
Wszystkie sypkie składniki, daj do miseczki i dokładnie pomieszaj.
Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wszystkie składniki połącz w dłoniach, w zwartą i elastyczną masę. W razie potrzeby, dosyp trochę mąki.
Ciasto owiń folią spożywczą i daj do lodówki na 30 minut.
Następnie, odrywaj kawałki ciasta, wielkości dużego orzecha włoskiego. W dłoniach uformuj wałeczek, a następnie nadaj mu kształt płaskiego półksiężyca.
Ciasteczka ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 – 180 stopni, około 10 minut. W trakcie pieczenia, można obracać blaszkę, żeby ciasteczka równomiernie się upiekły.
Gotowe księżyce, ułóż na kratce do schodzenia. Jeszcze ciepłe, można posypać cukrem pudrem 🙂
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Świetny przepis i bardzo apetyczne zdjęcia. Gratuluję!
muszą być pyszne!
Bardzo polecam 🙂
Coś dla mnie do pogryzania podczas koncertu noworocznego z Wiednia 🙂
Przyjmij świąteczne i noworoczne serdeczności 🙂
Dziękuję 🙂 Dla Ciebie również spokojnych, rodzinnych Świąt 🙂